Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Medeni Kanunu ‘Ata’mıza Borçluyuz

Medeni Kanunu ‘Ata’mıza Borçluyuz

Medeni Kanunu ‘Ata’mıza Borçluyuz

Türk Hukuk tarihinin önde gelen Cumhuriyet Devrimleri’nden biri kuşkusuz, bu yıl 91. Yıldönümü kutlanan 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen Medeni Kanun’dur.

Ailede kadın erkek eşitliği,  evlikte resmi nikah zorunluluğu, tek eşle evlilik esası, kadınlara istediği mesleğe girebilme hakkı, miras ve boşanmalarda, davalarda kadın erkek eşitliliği gibi kadını koruyan tüm haklar Medeni Kanun ile sağlandı.

Medeni Kanun tam eşitlik kavramını ülkemize taşımıştır. Medeni Kanunun kabulü, ülkemizin sosyal ve aile hayatına, özellikle kadınlarımıza birçok yenilikler getirmiştir. Kadının toplumsal yaşama katılması, birey olarak hürriyeti ve şahsiyeti “tepeden inme” bir kanun da değildi, “tepeden inme” devrim de değildi. Türk kadınları 1800’lü yıllardan itibaren çıkardıkları kadın dergileri, gazeteleriyle mücadele veriyorlardı.

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ve Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, Medeni Kanun’un kabul edilişinin 91. Yılı kapsamında mesaj yayımladı.

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar: “1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun, tarihimizin en önemli kazanımları arasındadır. Atatürk’ün ‘Ey Türk Kadını, sen ayaklar altında ezilmeye değil omuzlar üstünde yükselmeye layıksın.’ sözünün hukuki karşılığı ve bir modernleşme dönemecidir. Ulusal Kurtuluş Mücadelemizde eşsiz emekleri olan kadınlarımızın, layık olduğu insanca yaşam Medeni Kanun’la sağlanmıştır. kesinlikle ifade edilebilir ki kadınlarımız Atatürk sayesinde layık olduğu seviyeye erişebilmiştir. Bu vesileyle Atatürk’e ve zamanın Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’a şükranlarımızı ve minnetlerimizi sunar, kadınlarımızın önlerinde hala bir geri kalmışlık eseri olarak duran tüm hukuki ve sosyal engellerin ve eşitsizliklerin giderilmesini dilerim.”

Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan: “Medeni Kanunu’nun kabul edilişinin 91. Yıldönümü vesilesiyle, Türk kadınını medeni haklarına, toplumun temeli olan aile kurumunun da gerçek niteliklerine kavuşmasını kutluyoruz. Medeni Kanun; eşitlik ve modernlik yolunda önemli bir hukuk devrimi, laik hukuk sistemi adına eşsiz bir kazanç ve kadınlarımızın hak ettiği konuma erişmesinin tam karşılığıdır. Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümünü bu düşüncelerle kutlarken, bu kanunun hazırlanışı ve yasalaşmasında büyük emeği olan Atatürk’ü ve Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’u saygı ile anıyoruz. Kadınlarımız için daha adil, daha ideal bir Türkiye ve Dünya dilekleriyle.”

Haber Merkezi

 

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech