Bürokratlar konuştu İşveren icraat istedi
“Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı kapsamında Ankara’dan gelen bürokratların başkanlığında kentin istihdam paydaşları bir araya geldi.
ÇTSO’nun ev sahipliğinde gerçekleşen “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programına katılan esnaf, tüccar ve sanayiciler, Ahilik Fonu ve Prim Teşviklerinden ziyade eğitimli ara eleman talebinde bulundu. ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezinde saat 14:30 başlayan programda ev sahipliğini ÇTSO adına Selçuk Semizoğlu yaptı. Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, ÇTSO, Çanakkale Ticaret Borsası, İÇDAŞ, Öz Orman-İş Sendikası, Esnaf ve Sanatkârlar Birliği, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası gibi Esnaf ve Meslek odaları Başkan ve Başkan Yardımcıları ile beraber çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşunun yanı sıra, birçok Çanakkaleli esnaf, tüccar ve sanayici iş adamı programa ilgi gösterdi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk şunları söyledi; “Bugün burada Çanakkale’nin ekonomik durumu ile ilgili değerlendirme ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam çağrısına yönelik bir çalışma yapma amacıyla buluştuk.” dedi. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü İş Gücü Piyasası ve İstatistik Daire Başkanı Abdüllatif Gökdere, “Çanakkale, sosyal ve ekonomik açıdan iyi durumda… Bu arada Ahilik Fonu çalışmalarımız başladı. Şu an için Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. Mart ayı ortalarında kanunlaşmasını umuyoruz. 1 Ocak 2017’den itibaren her bir kişi için teşvik var. İşveren bu teşviklerle 773 liralara kadar kara geçecek. Bu sistemden büyük ve küçük ölçekli işverenler faydalanacak. Ahilik Fonunda emekliden 35 TL kadar bir ücret kesilecek” dedi.
EĞİTİMLİ ELEMAN GERİLİMİ
Selman Tahsildaroğlu; “Seferberlik yapacaksanız tek taraflı yapmayacaksınız. Fonları ve teşvik paketlerini arttırmalısınız. Bize eğitilmiş adam verilirse asgari ücret falan düşünmeyiz biz. Seferberlik yapacaksak her kurum her kişi taşın altına elini sokacak.”
ÇTB Meclis Başkanı Abdullah Deniz; “İşçi ile problem yaşayan patrona vatan haini gibi davranılıyor. İŞKUR’dan işçi alıyoruz. Adam işi bırakıyor. Burada bizim ne suçumuz var. İşveren de sonra Suriyeli işçi arıyor. Bakanlık bize balık vermesin. Balık tutmayı öğretsin. Memlekette çalışacak adam bulamıyoruz.”
İris Otel sahibi Yüksel Ergen; “Bizim derdimiz hazır para değil. Bizim sorunumuz eğitimsiz eleman. Türkiye vasıfsız elemanlıktan inim inim inliyor. Bize ara sınıf eleman lazım. Ben otelciyim. İşçi arıyorum memlekette belboy yok, bahçıvan yok, odacı yok. Genel olarak sıkıntımız eğitimli ve yetişmiş insan sıkıntısı.Çanakkale’de işçi bulmak zor. Bizim üniversite mezununa ihtiyacımız yok. Bu problemin Bakanlığa iletilmesini istiyorum.”
Selçuk Semizoğlu; “İŞKUR’un sağladığı kurslara kursiyerler, kurs süresi boyunca günlük 20 TL şeklinde verilen paralar için gidiyor. İşsizlik maaşı ne kadar soruyorum size. İşten çıkan bir adam işsizlik fonundan asgari ücrete yakın ücret alıyor. Bize balık vermeyin olta verin. Çanakkale’miz ilk 500’e 5 tane dev şirket sokmuş bir kent. Burada işsizlik oranı yüzde 5,3. Suriyeli olmasaydı Çanakkale’nin durumu kötüydü. Biz deprem bölgesinde her muhtarla konuştuk. Köyde iş arayan adam yok. Biz gerekirse istihdama Yüzde 5 değil Yüzde 10 katkı sağlarız.”
Şerif Mutlu; “Biz İÇDAŞ olarak seferberlik çağrısından sonra öncelikle deprem bölgesinde istihdam seferberliği başlattık. Cumhurbaşkanımızın verdiği yüzde 5 istihdam talimatını yüzde 10’lara, ihtiyaç halinde yüzde 15’lere çekmek isteriz. Biz deprem bölgesinden 200 kişiye kadar işçi alımı yapmaya hazırız.”
ÇASİAD temsilcisi Fırat Yağcı, konuşmasında işveren ile işçi davalarında zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Semizoğlu da Yağcı’ya hitaben “Şimdiye kadar açılan işçi- işveren davalarında hiç işverenin kazandığını bir dava gördünüz?” diye sordu. Yağcı’nın yanıtının ise “Hayır görmedim” olması üzerine Ankara’dan gelen bürokratlar ise yasaların 1930’lu yıllarda hazırlandığını vurguladı.
Program bu önerilerin Bakanlık bürokratlarına iletilmesi ile sona erdi.
Engin Ören-Yıldız Sağlam