Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Araç Sigortasında Yeni Düzenleme

Araç Sigortasında Yeni Düzenleme

Araç Sigortasında Yeni Düzenleme

Çanakkaleli araç sahipleri dikkat… Araçlar için yapılması zorunlu olan trafik sigortasında, değişen kapsamla birlikte eşdeğer parça dönemi resmen başladı.

Sigorta şirketleri kazalı araçların onarımında orijinal parça kullanımı zorunluluğunun kalkmasıyla poliçe fiyatlarında indirime gidiyor. Hükümet bu uygulama ile son zamanlarda fahiş oranlarda gerçekleşen poliçe fiyatı artışlarını kontrol altına almayı amaçlarken, bir taraftan da eşdeğer parça kullanımıyla yerli malına teşviki arttırmayı planlıyor. Bu düzenleme ile alakalı gazetemize açıklama yapan Çanakkale Bülent Biçer Sigorta Aracılık Hizmetleri Şirketi Müdürü ve hasar uzmanı Yıldıray Gürler şunları söyledi; “Yeni yasaya göre meydana gelen trafik kazalarında artık orijinal parça yerine, eşdeğer parça kullanılma zorunluluğu geliyor. Örneğin meydana gelen bir trafik kazasında mağdur kişinin aracının onarımı esnasında değişmesi gereken muadil bir parça olarak tercih edilebilecek. Eğer mağdur taraf illaki orijinal parça talebinde bulunursa, sigorta şirketi servise eşdeğer parça parası ödeyecek. Orijinal parça ile eşdeğer parça arasındaki fiyat farkını mağdur kişi cebinden ödeyecek.”

“YENİ YASA YERLİ SANAYİYE TEŞVİKİ ARTTIRACAK”

“Yeni yasada mağdur kişi anlaşmalı servise gitmez de herhangi bir özel servise giderse, parça tedarikini sigorta şirketi yapıyor. Onu da eşdeğer olarak yapıyor. Orijinal parça olarak yapılmıyor. Değişen parça yerine ya muadil bir parça ya da çıkma bir parça takılıyor. Ama çıkması da yoksa ancak öyle bir durumda orijinal parça takılıyor. Buradaki düzenlemede asıl amaç artan sigorta poliçesi fiyatlarını düşürmek. Bu sistemle sigorta şirketlerinin maliyeti düştüğü için neticede poliçe fiyatlarına yansıyacak. Sonuç olarak ta vatandaşa yansıyacak. Burada vatandaşın da kazanımı olacak. Aynı zamanda eş değer parçalar yerli üretim olduğu düşünüldüğünde yerli mala yönlendirme açısından da önemli bir düzenleme. Poliçe fiyatlarını aşağıya çekme, yerli sanayiyi teşvik etme ve hasar maliyetlerini düşürme açısından çok avantajlı bir düzenleme oldu. Sigorta poliçe fiyatları son zamanlarda çok artmıştı. Bu tür müdahalelerle fiyatlar daha da aşağıya inecek. Vatandaşın bu düzenlemede cebine yansıyan kazanım yüzde 10 ile 20 arasında olacak.”

Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech