Yeni Hastaneye Kadar Çile
Yoğun bakım servislerinin kapasite yetersizliği nedeni ile aciliyeti olan birçok hasta, çevre il hastanelerine gitmek zorunda kalıyor. Son olarak kalp krizi ve mide kanaması geçiren bir hastanın Tekidağ’a sevk edilmesi sebebi ile hasta yakınlarının şikâyetçi olduğu öğrenildi.
Tüketici Koruma Derneği(TÜKODER) Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, derneklerinin hasta hakları birimine yoğun bakımlarda yer olmadığı gerekçesi ile kendisine sıkça şikâyet geldiğini ifade etti. Berkit, hayati tehlikesi olan yoğun bakım hastalarının çevre ve merkezdeki illere sevk edilmek zorunda kalmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Yusuf İlker Çömez, gazetemize yoğun bakımların İstanbul dâhil bütün illerin problemi olduğunu açıkladı. Çanakkale’nin Kuzey Ege ve Güney Marmara Bölgesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Çömez; yeni hastane ile yoğun bakım yatak sayısını 120’nin üzerine çıkartmaya çalıştıklarını söyledi.
Son zamanlarda yoğun bakım ünitesinin yetersizliği sebebi ile yoğun şikayetler geldiğini belirten Berkit; “Son günlerde Tüketici Koruma Derneği Hasta Hakları Birimi hasta haklarından sorumlu arkadaşımıza hem ilimiz hem de bölge illerden ciddi şikâyetler geliyor. Şikâyetin içeriği ise şu; ‘Çevremizdeki ve merkez ilçedeki hastanelerin yoğun bakım servisleri, ihtiyaçları karşılayamamakta…’ Ya bölgede hastalık sayısı çok arttı ya da iki hastanenin yeni hastaneye taşınmasından ötürü yatırım yapılmadığı için yoğun bakım servisleri de yetersiz kalmaktadır” dedi.
“YOĞUN BAKIM SORUNUNA HIZLI ÇÖZÜM BULUNMALI”
Yoğun bakımdaki bir hastanın çevre illere sevk edilmesinin hayati önem taşıdığını açıklayan Berkit, şu şekilde devam etti; “Örneğin son geçtiğimiz günlerde Küçükkuyu ilçesinde rahatsızlanıp, Ayvacık Devlet Hastanesine müracaat eden bir hastamız, Tekirdağ’daki özel bir hastaneye sevki yapılıyor. Kalp krizi ve mide kanaması geçiren bir hastamız, iskelede yarım saat vapur bekleyip anca geçebiliyor karşıya… Buradan şunu söylemeye çalışıyoruz. Hastanelere taşınmak için yatırım yapılmayabilir ama diğer birimleri bozarak yoğun bakım servislerinin çok hızlı bir şekilde hizmet verecek hasta sayısının arttırılması lazım. Hem Devlet Hastanesi, hem Üniversite Hastanesi için geçerli. Bize de zaman zaman çok benzeri şikâyetler geliyor. Yoğun bakımda yer yok deniliyor. Yoğun bakım hastası bir hastanın Çanakkale’den Tekirdağ’a, Edremit’e veya başka bir yere gitmesi çok riskli ve tehlikeli… O anlamda sağlıktan sorumlu yöneticilerimizi buradan uyarıyoruz. Bu soruna kesinlikle hızlı bir şekilde çözüm bulunmalı… Yoğun bakımları, yaşama bağlılığın tam sınırında olan vatandaşların olduğu yerde… Haklı bir şekilde insanlar bu konuda çok duygusal. Kısacası bu konunun bir an önce çözülmesinde yarar var diye düşünüyorum.”
“120’NİN ÜZERİNE ÇIKARTMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Başhekim Çömez, yoğun bakımların İstanbul dâhil bütün illerin problemi olduğunu belirterek; “Çanakkale Devlet hastanemizde şu anda 59 tane yoğun bakım yatağımız var. Yoğun bakımda çocukla beraber kardiyoloji ve bütün bölümleri içeren bünyemizde 59 yatağımız mevcut. Çanakkale’nin ve bu bölgenin büyük bir ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak biz halen Kuzey Ege ve Güney Marmara Bölgesinde önemli bir yere sahip olduğumuzu biliyoruz. Bunun için de özel hastane ile beraber yoğun bakım sayısını iki katından fazla 120’nin üzerine çıkartmaya çalışıyoruz. Bu sadece bizim değil, İstanbul dâhil bütün illerin problemlerinden bir tanesi… Gerektiği zaman Üniversite ile çevre iller ile iletişime geçerek hastalarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Yeni hastanemizde bunun ile ilgili bir düzenlememiz bulunmaktadır” dedi.
“TEDAVİYİ HIZLANDIRARAK ÇÖZÜM BUYLMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Hızlı tedavi ile hastaları mağdur etmemeye çalıştıklarını açıklayan Başhekim Çömez; “Yoğun bakımlar dünya standartlarında yerler. Bunların oluşturulması, personelin yetiştirilmesi kesinlikle standardize edilmiş durumda… Biz kesinlikle yoğun bakım konusunda çok yetersiz değiliz. Biz, bazı çözümü olmayacak hastalardan dolayı yoğun bakımlar bazen yoğunluk yaşamaktadır. Fakat biz kendi hastanemiz süresinde ameliyat gerektiren hastaları hızlıca tedavi ederek normal servislere almayı hızlandırarak, gerektiği zamanda bazı çözümler oluşturarak bu hastaları mağdur etmemeye çalışıyoruz. Yani elimizdeki imkânlar ile açıkçası en iyisini yapıyoruz” diye görüşlerini dile getirdi.
Eren Aşnaz