Deprem Bölgesinde Son Durum
Çanakkale Valiliği tarafından Ayvacık depremi ve akabinde devam etmekte olan sarsıntılarla ilgili yazılı basın açıklaması yayımlandı. Açıklamada bir haftadır meydana gelen irili ufaklı 807 depremin ardından mağdur olan depremzedelere yapılan destek hakkında bilgi verildi.
Yapılan açıklamada, 6 Şubat 2017 saat 06:52’den 12 Şubat 2017 17:30’a kadar olan depremlerin beşinin şiddeti 5 ve üstü olmak üzere 16 adet 4 ve üzeri deprem meydana geldiği bildirildi. Bir haftada bölgede meydana gelen artçıların sayısı ise 807 olarak açıklanırken, gün gün saat saat Kandilli’den alınan bilgiler kamuoyuna sunuldu.
Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “06 Şubat 2017 tarihinde saat 06:52’de Ege Denizi’nde İlimiz Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü açıklarında meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından Valiliğimiz koordinasyonunda Ayvacık Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, UEDAŞ İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Bursa AFAD Birlik Müdürlüğü, Balıkesir AFAD İl Müdürlüğü ve Sakarya AFAD Birlik Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar deprem bölgesine intikal etmiş ve çalışmalara derhal başlanmıştır.
06.02.2017 tarihinden itibaren yapılan hasar tespit çalışmalarında 12.02.2017 saat 18:00 itibariyle yapılan tespitlere göre Ayvacık İlçesi Yukarıköy Köyü başta olmak üzere toplam 24 yerleşim biriminde; 480 ağır/yıkık hasarlı konut, 392 az hasarlı konut, 1 ağır hasarlı kaplıca, 6 ağır hasarlı cami, 75 ağır hasarlı ahır/dam olmak üzere Toplam 1008 yapıda hasar tespit edilmiştir. Ön hasar tespit çalışmaları tamamlanan 895 adet konutta Defterdarlığımızca zarar bedelinin tespit çalışmaları tamamlanmıştır.
06.02.2017 saat 06:52’de meydana gelen depremde 8 vatandaşımız yaralanmış olup, 7’si taburcu edilmiş, 1’inin tedavisine devam edilmekte, taburcu edilen 1 kişi tekrar hastanede tedavi altına alınmıştır. Tedavi altındaki 2 vatandaşımızın da hayati tehlikesi bulunmamaktadır. İlk depremin ardından meydana gelen artçı sarsıntılarda yaralanma vakası olmamıştır.
Deprem bölgesinde 2 UMKE Ekibi, 3 UMKE Ambulans, 1 Lojistik Ambulans, 1 Evde Sağlık Ekibi, 1 Sağlık evi ve 2 UMKE Acil Çadır Ünitesi hazır halde görev icra etmektedir. Tarım İl Müdürlüğünce yapılan tespitlerde 18 küçükbaş, 1 büyükbaş hayvanın telef olduğu tespit edilmiştir. İyileştirme çalışmaları kapsamında; AFAD Başkanlığı ve Kızılay’dan 478 çadır, 3972 battaniye, 2000 yatak, 500 katalitik soba, 5 şapkalı soba ve 500 aile mutfak seti ve 8 adet seyyar tuvalet bölgeye ulaşmıştır.
Ayrıca, AFAD Başkanlığından 500 adet yaşam konteyneri bölgeye intikal ettirilmiş ve kurulumları tamamlanma aşamasındadır. Kurulumları tamamlanan konteynerlere yerleştirme işlemleri devam etmektedir. Bölgede depremden etkilenen muhtelif köylerde kurulacak Konteyner sayısının 700’e çıkarılması planlanmıştır.
Köylerdeki konteyner altyapısının hazırlanması ve kurulumu için Kurumlarımızdan 15 kamyon, 6 kepçe, 2 dozer, 4 greyder, 6 vinç ve 2 silindir görevlendirilmiş ve saha çalışmalarına devam etmektedir.
Başbakanlık AFAD Başkanlığından depremden etkilenen vatandaşlarımızın ilk ve acil ihtiyaçlarının karşılamak üzere 500.000 TL ödenek İlimize tahsis edilmiş olup, Bu ödeneğin harcama yetkisi Ayvacık İlçe Kaymakamlığına verilmiştir. Ayrıca, afet bölgesinde bulunan köylerdeki hasarın artçı sarsıntılarla artması ve etkilenenlerin ilave ihtiyaçları göz önünde bulundurularak 1.500.000 TL ilave acil yardım ödeneği talep edilmiştir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce, vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması için ilk etapta 1.050.000 TL ödenek tahsis edilmiş ve Ayvacık Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hesaplarına aktarılmıştır.
Vatandaşlarımızın Ayni/Nakdi ihtiyaçlarının tespit ve temini Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı koordinasyonunda 9 ekip ile yürütülmekte ve tespit edilen ihtiyaçlar giderilmektedir. Bölgeye yardım ulaştırmak isteyen vatandaş/kurumlarımızın yardımların yerinde kullanımı ve kaynak israfı oluşmaması açısından Ayvacık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile önceden irtibat kurması önem arz etmektedir.
Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) tarafından konteyner yerleştirilen alanlarda aydınlatma ve elektrik tesisatı büyük oranda tamamlanmıştır. Afete uğrayan köylerdeki tüm elektrik altyapısı gözden geçirilmiş ve ekipler sahada faal olarak çalışmaktadır.
Bilgi Teknolojileri Kurumu Bölge Müdürlüğünden 8 adet Mobil GSM Baz İstasyonu ilimize ulaşmış, 4 adet mobil GSM Baz istasyonunun deprem bölgesinde kurulumunun tamamlanmış, diğer 4 adet mobil GSM Baz İstasyonunun kendi merkezlerinde hazır halde bekletilmektedir. Ayrıca Yukarıköy konteyner kentine 2 ankesörlü telefon ile Yukarıköy ve Tuzla’da ücretsiz Wi-fi İnternet hattı kurulmuştur.
Temin edilen 4700 adet yağmurluk Deprem bölgesine sevk edilmiştir. Kızılay tarafından, 28 personelle 14 köye 4000 kişilik kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği 1 sabit, 1 mobil araçla dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Ayrıca gün içerisinde Sıcak çay ve çorba servisi gerçekleştirilmektedir. AFAD Başkanlığınca biri koordinasyon tırı olmak üzere 14 araçla hizmet verilmekte ve tüm çalışmaları koordine etmektedir.
Depremden etkilenen bölgede acil ihtiyaçların karşılanması için Toplam 485 adet personel görev almaktadır. 12 Şubat 2017 tarihinde saat 16:48’de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki sarsıntıda da herhangi bir can kaybı ve yaralanma meydana gelmemiş, bazı ağır hasarlı yapılarda yıkıntıların oluştuğu tespit edilmiştir. Vatandaşlarımızın, can güvenliği açısından hasarlı yapılara girmemeleri ve uzak durmaları hususunda Valiliğimizce gerekli uyarılar yapılmaktadır.
Afet bölgesinde artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle oluşacak yeni durumlar ve vatandaşlardan gelecek yeni taleplerin karşılanması için Çanakkale Valiliği Afet Yönetim Merkezi koordinasyonunda çalışmalara devam edilmekte ve ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik tedbirler derhal alınmaktadır.”
Haber Merkezi