Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Büyükbaşa Verilen Destek Küçükbaşa Da Verilmeli

Büyükbaşa Verilen Destek Küçükbaşa

Büyükbaşa Verilen Destek Küçükbaşa Da Verilmeli

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin durumu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Sadece küçükbaşta değil, büyükbaşta da ithalatı onaylamadıklarını belirtken Savran, büyükbaş etine verilen devlet desteğinin küçükbaş etine de verilmesi gerektiğini söyledi.

Çanakkale’nin en önemli sektörlerinden biri olan küçükbaş hayvancılığının durumu ile ilgili gazetemize konuşan Savran, özellikle ithalatı desteklemediklerinin altını çizdi. 2008’den sonra dişi hayvanlara getirilen kesim yasağının ardından küçükbaş hayvan sayısının arttığını açıklayan Savran; “Kendi başımıza yeterli olabiliriz” diye konuştu. Dolar kurunun tüm sektörleri olduğu gibi küçükbaş hayvancılığını da etkilediğini ifade eden Savran, büyükbaş etine yapılan devlet yardımının küçükbaş etine de yapılması gerektiğini vurguladı.

Savran, gazetemize yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

“İthalat çok onayladığımız bir yapı değil. Özellikle küçükbaş konusunda böyle bir ihtiyaç var diye düşünmüyorum. Büyük baş içinde belli bir kriter içerisinde bunları yapmak daha doğru olur. Küçükbaşta, özellikle kendi başımıza yeterli bir şekilde bunları yapabiliriz. Gerçi hala geçerli değil ama 2008’den sonra dişi hayvanların kesime gönderilmesi yasaklanmıştı. Çok hızlı bir şekilde o günden bugüne küçükbaş hayvanda sayı artıyor. O yüzden küçükbaş için ithalat olacağını zannetmiyorum. Birde küçükbaşın tüketim konusunda kısıtlamalar var, belki bunu aşmak için belirli bir pazarlama stratejileri öngörülebilir. Kamu spotu ile bunlar yaygınlaştırılabilir. Böylece üreticiler küçükbaş için bu şekilde motive olurlar”.

“BİR AN ÖNCE DESTEKLEME YAPILMASI LAZIM”

“Nasıl büyük baş etinde devlet destek veriyor ise bence bunu küçükbaş eti için de muhakkak yapması lazım. Şu anda bizim küçükbaş üreticileri için en büyük sıkıntı eşitlik açısından düşünürseniz küçükbaş hayvan üreticileri, büyükbaş üreticilerine göre dezavantajlı duruma düşürülüyorlar. Bunun da bir an önce destekleme kapsamı içerisine alınması da fayda var. Ben inanıyorum ki Türkiye’de küçükbaşın yetiştirilmesi ve çoğaltılması konusunda bazı politikalara önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum.”   

“DOLAR ZİNCİRLEME ŞEKİLDE SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR”

“Türkiye’de doların yükselmesi direk olarak etkilemenin yanında mazot konusunda etkisi var. Akaryakıt kullanmayan her hangi bir sektör yok. Üreticide bu akaryakıta ihtiyaç duyuyor, imal edip satarken bile buna ihtiyaç var. Fabrikaya getirirken bunun bir maliyeti var. Üretici üretirken bunun bir maliyeti var. Petrol fiyatları arttı diyorlar neden artıyor? Dolar arttı diyorlar. O zaman zincirleme olarak herkesi etkileyecek bir konumda. Kimseyi etkilemez dememiz çok mantıklı değil. Onun etkisi ile tabii ki bizim hayvancılık sektörünü de Türkiye’de ki her sektörü olduğu gibi ciddi anlamda etkiliyor.”

Eren Aşnaz

  

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech