Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Anında Doğru Hareket Tarzı

Deprem Anında Doğru Hareket

Deprem Anında Doğru Hareket Tarzı

Yaşadığımız her deprem sonrasında, deprem anında ne yapmalıyız, ne yapmamalıyız sorularını tekrar sorarız. Aşırı heyecan ve panikle doğru hareket etmeme olasılığı yüksektir. Bu konuda hem biz hem de çocuklarımız bilinçli olmalıdır. Evde, işyerinde, okulda “Şimdi deprem olsa ne yaparım” sorusunu sorarak panik yapmamaya, deprem düşüncesine karşı hazırlıklı olmaya yönelmeliyiz. Deprem tatbikatları yaparak, doğru hareket tarzını aklımızda oluşturmalıyız. Deprem anında yapmamız gereken doğru hareket tarzına bazı örnekler şunlardır:

-Deprem anında yapılması gereken ilk ve en önemli şey, sakin kalmak ve çevremizdekilerin de sakin kalmasına yardımcı olmaktır.

-Deprem anında bir bina içindeysek, camlardan-pencerelerden uzak bir köşede büzülerek yan yatmalı ve ellerimizle başımızı korumalıyız.

-Eğer varsa çamaşır makinası, bulaşık makinası, kanepe, sağlam bir koltuk ve benzeri taşıyıcı sayılabilecek eşyaların yanına uzanmak doğru hareket tarzıdır. Bu şekilde “hayat üçgeni” oluşur.

-Soba, pencere ve devrilebilecek eşyalardan uzak durulmalıdır.

-Okuldaysak, sıraların yanına büzülerek yan yatmalı ve ellerimizle başımızı korumalıyız. Sıralar taşıyıcı olmadığından altına girmektense yanına uzanmak daha doğru hareket tarzıdır. Bu konuda çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz.

-Deprem anında yataktaysak, yatağın yanına büzülerek yan yatmalı ve ellerimizle başımızı korumalıyız.

-Deprem anında dışarıdaysak, binalardan, elektrik direklerinden ve ağaçlardan uzak durmalı, çömelerek ellerimizle başımızı korumalıyız.

-Büyük depremlerde yürümek, koşmak ve hatta ayakta durmak mümkün olmaz. Bu nedenle merdivenlere, asansöre gitmeye çalışılmamalıdır. Balkona çıkılmamalıdır. Bulunduğumuz yerde en güvenli şekilde ve bir “hayat üçgeni” oluşturacak biçimde korunmalıdır.

-Sinema, tiyatro, stadyum, cami ve alış-veriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda sakince bulunduğumuz yerde kalmalı, panikle çıkışlara doğru gitmeye çalışmamalıyız. Bu alanlarda en büyük risk, ezilme riskidir.

         Ali AYGÜN

                                                                               Jeofizik Yüksek Mühendisi

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech