Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öğrenci gitti işler bitti

Öğrenci gitti işler bitti

Öğrenci gitti işler bitti

Çanakkale’de üniversitenin yarıyıl tatiline girmesinin ardından küçük esnaf diye tabir ettiğimiz esnafın işleri büyük oranda düştü.

Çanakkale’de okulların tatile girmesi esnafı ekonomik açıdan zora soktu. Zaten yılbaşından sonra gıda ürünlerine gelen zamlarla olumsuz etkilenen kent esnafı, üstüne birde Dolar ve Euro’nun tarihin en yüksek seviyelerini görmesinin ardından zor zamanlar yaşıyor. Ayrıca Çanakkaleli küçük esnaf, 15 Temmuz darbe girişiminin de işleri üzerinde çok olumsuz bir etkiye neden olduğu konusunda hemfikir…

Yıllardır Çanakkale’de hizmet veren Taşkın Büfe’nin emekli öğretmen olan işletmecisi Genco Taş, üniversitenin yarıyıl tatiline girmesinin ardından kazançlarında bariz bir düşüş olduğunu belirterek şunları söyledi; “Çanakkale ekonomisinin büyük bir bölümünü öğrenciler oluşturuyor. Doğal olarak ta okullar tatile girdiğinde işlerimizde yüksek oranda düşüş oluyor. Bizim işletmemiz, okullar açıkken günlük ortalama 1000 TL civarlarında bir cura yaparken, tatil dönemlerinde günlük curamız 250 TL’lere kadar düşüyor.”

Assos Cafe-Akın Elibol:  “15 Temmuz darbe girişiminden sonra zaten işlerimizde gözle görülür bir düşüş olmuştu. Bunun üzerine yılbaşından sonra gıda ürünlerine gelen zamlarla kötü etkilendik. E tabi ki bir yandan da vergiler belimizi büküyor. Oran olarak söylemek gerekirse öğrencilerin tatile çıkmasından itibaren, işlerimizde yüzde 10 ile 20 arasında bir azalma olduğunu söyleyebilirim.”

Ardam Bardak Mısır-İsmail Kardan: “Ben zaten yaptığım iş dolayısıyla bir mekâna bağlı olmadığım için kordonda hizmet veriyorum. Öğrenciler müşteri kitlesinin çoğunluğunu oluşturuyor. E tabi yaptığım iş hem öğrenciye, hem de mevsime dayalı bir iş olduğu için şu sıra satışlarımız çok düşük. Ancak yazın gelmesiyle ve okulların açılmasıyla ciddi bir yükseliş bekliyorum.”

Halhane-Yasemin Keskin: “Bizim hedef kitlemiz geniş ama kafemizin konseptine baktığımızda öğrenci ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Haliyle üniversitelerin tatile girmesiyle işlerimizde yüzde 50 oranında bir azalma söz konusu. Öğrencinin olmadığı dönemde yaşanan bu durum gösteriyor ki Çanakkale ekonomisinin büyük kısmını öğrenciler oluşturuyor. Okulların açılmasıyla tekrar işlerimizde bir artış olacağını umuyorum.”

Engin Ören – Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech