Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her Yıl 1,3 Milyon Kişi Akciğer Kanserinden Ölüyor

Her Yıl 1,3 Milyon

Her Yıl 1,3 Milyon Kişi Akciğer Kanserinden Ölüyor

Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yaptığı yazılı açıklamada akciğer kanserinin başlıca sebebinin sigara olduğunu vurguladı.

Açıklamada erken teşhisin önemi belirtildi ve Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim YEŞİLDAĞ 4 Şubat Dünya Kanser Günü öncesinde; akciğer kanseri belirtilerini tanımak ve hastalığın en önemli nedeni olan sigaradan uzak durmak hastalıkla mücadelede büyük rol oynadığının altını çiziyor.
“Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre, akciğer kanseri tüm dünyada görülen kanser türleri arasında erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci sıradaki kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon ölüme neden olmaktadır. Ölüm oranı oldukça yüksek olan bu kanser türünde, dünya genelinde sigara içme alışkanlıklarındaki değişmeye bağlı olarak alt tiplerinde ve kadınlarda görülme oranlarında değişimler oluyor. Akciğer kanserinin en sık nedeni uzun süreli olarak tütün dumanına maruz kalmak olmakla beraber, tüm akciğer kanserli hastaların %15’e ulaşan bir oranı sigara içmeyenlerden oluşmaktadır.”

İÇTİĞİNİZ YIL KADAR RİSK TAŞIYORSUNUZ

Bu noktada hem aktif hem de pasif içiciliğin önem taşıdığını belirten YEŞİLDAĞ, “Sigara ne kadar çok yıl ve adette içildiyse, kanser riski de o kadar artıyor. Bu durum paket/yıl ölçümü, kişinin kaç yıl boyunca, günde kaç paket sigara içtiğine göre hesaplanıyor. Örneğin; 30 yıl boyunca günde bir paket sigara içen biri için bu değer 30 paket/yıldır. Dolayısıyla ne kadar çok süre içtiğiniz kadar, ne kadar çok içtiğinizin de önemi artıyor. 30 paket/yıl sigara içen birinde akciğer kanseri görülme riski, hiç sigara içmeyenlere oranla yaklaşık %25 daha fazla oluyor. 30’dan sonra ise inanılmaz boyutlara ulaşılıyor. Akciğer kanserinin oluşumunda sigaranın yanı sıra genetik yatkınlıklar, hava kirliği, radon gazı, asbest ve diğer mesleksel maruziyetler gibi etkenlerde önem taşıyor. Bu nedenle en başta sigara tüketilmemesi ve diğer faktörlerin kontrol altına alınması akciğer kanseri riskini önemli ölçüde düşürüyor.

“AKCİĞER KANSERİ SİNSİ BİR HASTALIK”

Bu hastalığın en önemli belirtisi öksürük. Akciğer ve bronş sisteminin ağrı duyusu içermemesi ve ilk semptom olan öksürüğün sigara içenler tarafından bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemesi nedeniyle, doktora gidilmediğini belirten YEŞİLDAĞ, “Akciğer kanseri sinsi bir hastalık. Çok ileri boyutlara ulaşmadıkça belirti vermiyor, dolayısıyla tanısı geç konuluyor. Bu sebeple sigara içenlerin öksürmeye başladığı an göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları büyük önem taşımaktadır.” Akciğer kanserlerinden korunma da sigaranın yanı sıra hava yoluyla gelebilecek her türlü zararlı etkenden sakınmak gerektiğini de belirterek “Akciğerler dışarıya açık organlardır. Ağzımızı açmasak da burnumuzdan vücudumuza hava giriyor. Dolayısıyla ortamdaki havanın her zaman temiz olması gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech