Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Şahin: “Kültür Turizminde düşüş değil artış var”

Başkan Şahin: “Kültür Turizminde düşüş

Başkan Şahin: “Kültür Turizminde düşüş değil artış var”

Ayvacık’a yapılması planlanan limanın, Küçükkuyu Beldesine kaydırılmak istenmesi üzerine Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ile birlikte gerçekleştirdikleri toplantı öncesi basın açıklaması yaptı.

Uzun süredir bölge gündemini yakından ilgilendiren Midilli seferleri için yapılması planlanan Ayvacık Ulaşım Limanı projesinin, Küçükkuyu’ya kaydırılmak istendiği haberi gazetemizin dünkü sayısında yer almıştı. Bölge kamuoyunda oluşan bu haberler ve ihtimaller dâhilinde, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin ile bir araya gelerek, tüm bu konularla ilgili bir açıklama toplantısı gerçekleştirdi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında dün saat 15:00’da yapılan toplantıda Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin; “Deniliyor ki Ayvacık İskelesi başka bir tarafa kaydırıldı. Hayır, böyle bir şey yok” diyerek başladığı açıklamasına şu şekilde devam etti; “Ayvacık Belediyesi olarak Ayvacık altı Ulaşım Limanı için 2004 yılından beri çalışmalarımız sürüyor. Ama şu geldiğimiz noktadaki gelişmeleri ÇTSO ile paylaşmak istedim. Ege’de Çanakkale’nin bir iskelesi yok. İskelenin olabilmesi için de burada öncelikle yerinin tespiti önemliydi. Yer tespit edildi. İskele yapıldığında Ayvacık-Ayvalık, Ayvacık –Midilli adasının Petra iskelesi ve diğer turist gemilerine burada hizmet verilecek.

ZAMAN İÇİNDE NE OLDU?

“O günden bugüne ne oldu? 2004’ten beri biz diğer Kurumlarla birlikte Kurum görüşlerini tamamlamaya çalıştık. 2006 yılında burası o zaman ki adıyla Bayındırlık Bakanlığı tarafından imar planı içine alındı. 2004’ten bugüne kadar bir çalışma devam ediyor. Bu süreçte iki defa ÇED raporu yapıldı. 3 defa fizibilite yapıldı. En son yapılan fizibilite şu anda bitti ve biz bunları Ulaştırma Bakanlığına verdik. Ulaştırma Bakanlığı Kalkınma Bakanlığına yolladı. Bu arada da AK Parti Çanakkale Milletvekilimiz Bülent Turan ile birlikte Başbakanımızı ziyaret ettik. Bu konuyu açtık. Çünkü Başbakan projeyi bilen biridir. Başbakanımız, bu projeyi ‘siz Belediye olarak yapın’ dedi. E tabi Sayın Vekilimiz dedi ki ‘Belediye parayı nereden bulacak?’ Tam orada ben söze girdim. ‘Bu iskele iki aşamalı olacak. İlk aşamayı biz yapabiliriz’ dedim. Bugün neden bu konuyu açıklama ihtiyacı duydum derseniz. Deniliyor ki Ayvacık İskelesi başka bir tarafa kaydırıldı. Hayır, böyle bir şey yok. Bakın kurum görüşleri alınmış, imar planı yapılmış, koruma amaçlı imar planı yapılmış ve Anıtlar Kurulunca tescil edilmiş şekilde, Çanakkale hudutlarında körfeze bakan tek yasal iskele burası… Bunun dışında olan yerleri, 2009 yılında Sayın Başbakan Ulaştırma Bakanı iken Ayvacık’a geldiğinde oradaki balıkçı barınaklarının daha iyi hizmet verilebilmesi için buralarda düzenleme yapılması gerektiğini söylemiştim ve O da bana iste Başkan demişti. Bakın Babakale, Gülpınar, Küçükkuyu ve Altınoluk balıkçı barınaklarının hepsi yenilendi. Bu arada Sivrice ve Sokakağzı’ndaki kayıkçı barınakları da onarıldı.”

ÇANAKKALE TURİZMİNE KATKISI BÜYÜK OLACAK

“Çanakkale turizmine çok büyük katkısı olacak. Çanakkale turizmi derken amacımız burada kültür turizmi yaratmak. Çünkü bu yıl Türkiye genelinde turizmcilerin ifadesine göre %41 düşüş var. Ama Ayvacık’taki Assos, Apollon smitois ve Ören yerleri bir zincir. Kültür turizminin bu halkalarında düşüş olmadı. Biletler, gişe rakamları bunu ifade ediyor. Hatta %5 artış oldu. Bizim yapacağımız iskeleye kamyon ve tır girmeyecek. Sadece küçük araçlar geçecek. Belirli ölçekteki turist gemileri buraya yanaşacak. Buradan gelen turistler, 5 dakikada Assos’a gidecek. Zira kısa vadede kısa düşüncelerle yapılan ticaretler bu işi sulandıracaktır diye düşünüyorum. Biliyorsunuz çok hazırlık içinde olanlar var. Akçay’da kapı yapıldı tutmadı. E şimdi Küçükkuyu kapısı deniliyor. Bozcaada kapısı deniliyor. Geyikli kapısı deniliyor. Babakale kapısı deniliyor. Ören yerlerinin içinde en uygunu Babakale ama bunların çoğu balıkçı barınağı ve bu konuda hizmet verebilecek nitelikte değil. Çanakkale’nin Egedeki yasal olan kapısı Ayvacık altı Ulaşım Limanıdır.”

“BAZI DİNAMİKLER DEVREYE SOKULMAYA ÇALIŞILIYOR”

“Süreç gecikti ama hukuka olan saygımızdan, kurallara olan saygımızda ve işin biraz ağır gitmesinden dolayı bu günleri bulmuştur. Burada emeği geçen yanımızda olan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına ve Milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Ama şunu söylemeden geçmeyeceğim. 2004 yılında biz Midilli adasına gittik. Daha sonra Midilli adasındaki yöneticiler Çanakkale’ye geldi. Burada toplantılar yaptık. Daha sonrasında biz tekrar ÇTSO Başkanı, AKP ve CHP Milletvekilleri, Çanakkale Belediye Başkanı ve Çanakkale Valisi ile Midilli adasına giderek, Midilli Valisi ve Petra Belediye Başkanı ile konuştuk. Petra’da o zaman iskelesini yapmamıştı. Onlar bu çalışmalara o dönemde orada, biz de burada başladık. Tabi onlar şu anda gümrüklerini açtılar. Burada başka bir şey daha var. Ülkemizde yatırımcılar bu gibi konuları koşturuyorlar. Haklarıdır. Ama Ege, İstanbul’daki 3. Boğaz köprüsü ve tüp geçit olduktan sonra daha cazip hale geldi. Orada çalışan kayıkçılar tarafından Ege’de bir pazar var. Herkes gözünü buraya dikti. Bizim iskelemizi özel teşebbüsler de yapmak istedi. Ama biz şunu düşünüyoruz. Devlet gücü ile devlet hizmeti olarak yapalım herkes yararlansın. Uluslararası bir iskele olsun. Bizim projemiz devam ediyor. Herhangi bir tarafa kaydırılmış değil. Ama burası yeni pazar arayanların gözdesi haline geldiği için onlar yatırımlarını buraya kaydırıp, bazı dinamikleri devreye alarak bir önce geçici gümrük açmak istiyorlar. Ama biz bu projeyi tamamlayarak, Ayvacık ve ülke turizmine kazandıracağız.”

Engin Ören

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech