Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaya’dan Çiftçilere Uyarı: “Tedbirli olun”

Kaya’dan Çiftçilere Uyarı: “Tedbirli

Kaya’dan Çiftçilere Uyarı: “Tedbirli olun”

Çanakkale bölgesinde bu hafta içi, hava sıcaklıklarının düşmesiyle beklenen zirai don olayı konusunda Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, gazetemize yaptığı açıklamada çiftçileri uyardı.

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yarın için bölgemizde, son bir haftadır etkisini gösteren soğuk havanın etkisini devam ettirmesi nedeniyle, kıyı kesimlerde hafif iç kesimlerde orta kuvvette zirai don hadisesi beklendiği uyarısında bulundu. Beklenen bu zirai don olayının boyutuyla ve oluşturabileceği zararla alakalı görüşlerine başvurduğumuz Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; beklenen sıcaklığın kış sebzelerini olumsuz etkileme ihtimalinin bulunmadığını, ancak tarımla uğraşanların yinede meteorolojik olayları dikkatle takip edip gerekli önlemleri alması gerektiği uyarısında bulunarak başladığı açıklamasına şu şekilde devam etti; “Hızlı bir şekilde yağış olursa ve üzerine eğer -9 dan daha düşük bir sıcaklık olursa zeytin için tehlikeli olabilir ama yarın beklenen zirai don tehlikeli olmayacak kanısındayım. Şubat ayının sonlarına doğru zeytin ağacına su yürümeye başlar. Ağaçlar çiçek açmaya başlar. Çünkü Mart ayı başı aslında bahar başlangıcıdır. Erik, Kiraz, Çağla, Badem ağaçlarının çiçek açmaya başladığı zaman eğer zirai don olursa bu durumdan ciddi zararlar oluşabilir. Yani Şubat ayı mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçer, ağaçlar ise aldanır ve çiçek açarsa, o dönem gelen zirai don bu ağaçlara çok büyük derecede zarar verir. Mart ayının başında aynı şekilde don olayı görürsek, aynı şartlarda yine çiftçi bu hava şartlarından ziyan görebilir.”

BEKLENEN SICAKLIKLARDA RİSK DÜŞÜK

“Biz bu durumun oluşmaması için, yani ağaçların hava normallerine aldanıp erken çiçek açmaması için bordo bulamacı atmalıyız. Zeytin ağaçlarına 1’lik, 2’lik, 3’lük şekilde atılıyor şu anda. Ama Çanakkale için uyarı yapılan Perşembe günü için fikrimi soruyorsanız eğer, hava sıcaklığının -12 dereceyi bulması durumunda zeytin ağaçlarında muhtemel bir olumsuz etki göstereceğini düşünüyorum. Ama don olayının ciddi zarar vermesi için öncesinde yağmur yağması gerek. Yani ağaç veya sebze, meyve ıslak olduğu durumda zarar riski daha büyük olur. Böyle durumda ağaçlarının çatlama, yarılma riskleri doğabilir. Ama dönem olarak baktığımızda beklenen sıcaklık dereceleri, mevsim normalleri içindeki derecelerdir. Şu anda bu bölgede Perşembe gün beklenen zirai don olayının etkileyebileceği ürünler kışlık ürünler. Karnabahar, Pırasa gibi ürünler. Bu ürünlerde ancak açık arazide yetiştiriliyorsa etkilenir. Serada yetişen ürün Perşembe gün beklenen sıcaklık düşmesinden etkilenmez. Seralarda yetişen sebzeyi etkileyen sıcaklıkların -20 derecedeki sıcaklıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ama dediğim gibi uyarı yapılan Perşembe gün için o kadar düşük sıcaklıklar beklemiyoruz. Dediğim gibi seraların zarar görmesi için -20 derecenin altında olması gerekiyor hava sıcaklığının. Ancak pazarda şu an kış sebzeleri adı altında satılan sebzeler bu don olayından etkilenebilir. Ama açıkta yetiştiriliyorsa ve sıcaklıklarında -9 derecelerin altına düşmesi durumunda.”

Engin Ören

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech