Eğitim sorununa kesin çözüm
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Seçimli olağan genel kurulu, Eğitim İş Çanakkale Şubesi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Dernek Başkanı Osman Demircan; “Ülkedeki eğitim sorununu çözebilecek güce sahibiz” dedi.
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Seçimli olağan genel kuruluna, Köy Enstitüsü Mezun Öğretmenleri, Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Dernek üyeleri katıldı. Divan Başkanlığını Ali Furkan Oğuz’un yaptığı genel kurul saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
Gelir-gider raporlarının okunmasından önce, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Prof Dr. Osman Demircan yaptığı konuşmada, Şubeler ev eğitime yaptıkları katkılar hakkında bilgi verirken, genel merkezlerinin İzmir olduğunu ve Çanakkale’nin 17. Şube olduğunu belirterek; “Türkiye’nin çok önemli günlerden geçiyor. Bunun eğitim boyutu tabi ki de çok önemli. Bizlerde dernek olarak önemli görevler yükleniyoruz. Bizim Çanakkale Şubesi olarak 21 şube arasından 17. Şubeyiz derneğiz ve 129 üyemiz var. Derneğimizin genel merkezi İzmir’dir. Türkiye’nin bütün eğitim sorunlarını çözebilecek güce sahibiz” dedi.
Demircan sine-vizyon sunumlu konuşmalarında köy enstitülerin neden kapatıldığı ve köy okullarının son durumları hakkında bilgiler aktardı. Demircan; “Ülkenin tüm eğitim sorunlarını çözebilecek güce sahibiz. Sorunların aşılmasına köy enstitüleri modeline ihtiyaç var. Yeni KuşaK Köy Ensitüleri Derneği ‘nin amacı bu ruhu ülke geneline yaymaktır. Enstitülerin hedefi ülke kalkınması idi. Eğitim reformunun dört aşamasından sonuncusu köy ensitütleri idi. Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı aşamasında bunu planladı. Almanya’ya öğrenciler gönderildi ve döndüklerinde detayları planladılar. 1937’de enstitüler ilk denemelerini yaptı ve 1946’ya kadar desteklendi. 1954’de ise resmen kapandı ve köy kalkınması da ülke kalkınması da durdu.
YATILI BÖLGE OKULLARINI NEDEN AÇTINIZ
Ülkedeki eğitim sorunu ve çözümü noktasında konuşmasına devam eden Demircan, şu ifadeleri kullandı: “Köy okulları kapatıldı. Yatılı bölge okulları kapatılmaya hala devam ediyor. Köylü göçe zorlandı. Tarım politikaları sebebiyle köylü cahilleştirildi. Köyden öğretmen gidince köyde yaşlılar ve imamlar kaldı. 1923’ten 2016’ya kadar gelinen süreçte köyde oturan nüfus %80’den %8’e düşürüldü. 34 247 köy okulunun %80’den fazlası taşımalı eğitim nedeniyle boşaltıldı ve milli servet olan bu okullar 1989 yılından bu yana yıkıma terk edildi. Bu binalar geri kazandırmalıdır. 2013’ten bu yana da yatılı bölge okulları kapatılmaya başlandı. Bu okulların kapasiteleri oldukça büyük. Çanakkale’deki 6 adet yatılı bölge okulları üniversiteye teklif ediliyor. Bu okulları kurarken neden hiç planlı davranmadınız?”
SORUNUN ÇÖZÜMÜ KÖY ENSTİTÜLERİ
“Köyden kente göçün nedenlerinde 4 esas neden var. Taşımalı eğitim, yanlış tarım politikaları ile köylüyü fakirleştirme, çiftçiye kız vermeme ve kentlerin çekiciliği olarak görülüyor. Bu sorunların çözümü ise yarım kalan köy kalkınmasının devam ettirilmesidir. Köylünün bitirilmesi sorunun başlangıcıdır. Köyde bir imam varsa bir de öğretmen olmalıdır. Köylere yaşam boyu eğitim götürülmelidir. Köy okulları geri kazanılmalıdır. Köylere geri dönüş teşvik edilerek köykentler oluşturulmalıdır. Köylerde çağdaş yaşam alanları oluşturulmalıdır. Biz Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği olarak Yunanistan2ın Bulgaristan’ın köylerini de gördük. Biz yoğun görüşmeler ve çalışmalar halindeyiz.”
Konuşmaların ardından Gelir-gider ve faaliyet raporları okunduktan sonra, seçim yapıldı. Prof Dr. Osman Demircan tekrar başkanlığa seçildi.
Dilek Akşen- Yıldız Sağlam