Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Efendisi Olmayan Kadınlar

Efendisi Olmayan Kadınlar ‘Efendisi

Efendisi Olmayan Kadınlar

‘Efendisi Olmayan Kadınlar’ Gösterisi, önceki gün Çanakkale Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi. Troia Kültür Merkezi’ndeki gösteriye gidenler müzik ve şiir dolu bir gece geçirdi.

Cumhuriyet tarihi boyunca ataerkil düzene boyun eğmeyen kadınların öykülerinin anlatıldığı, Ali Murat İrat’ın yazıp yönettiği şiirli, müzikli gösteri Çanakkale’de izleyiciyle buluştu.

Grup Çığ’ın müzikleri eşliğinde Mustafa Özarslan sahne aldı. Kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa, baskılara dikkat çekilen gösteride Tayfun Talipoğlu ve Mustafa Özarslan kadın katliamlarını, tecavüzleri ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için sahneye peruk takarak çıktı. Talipoğlu, Türkiye’de yaşanan kadın katliamlarından ve tecavüzlerinden utanç duyduğunu söyledi. Kara mizah örneği olarak peruk taktığını ifade eden Talipoğlu, Mustafa Özarslan’a da kırmızı peruk uzattı.

Gösterinin ortaya çıkışında ünlü Fransız düşünür Albert Camus’un “Başkaldıran İnsan” isimli kitabının esin kaynağı oluşturduğunu ifade eden Talipoğlu, resmi tarihin yazmadığı, yok saydığı kadınların öykülerini şiirler eşliğinde dinleyicilere anlattı. Özarslan ise seslendirdiği türküleriyle büyük beğeni topladı.

Efsaneye göre ilk boyun eğmeyen kadın olarak bilinen Âdem’in karısı Lilith’in hikâyesiyle başlayan gösteride ikiliye Grup Çığ da müzikleriyle eşlik etti. Efendisi olup da rahat eden kadınların aksine, efendisi olmayan kadınların hikâyesinin müzikal biçimde anlatıldığı gösteride izleyiciler zaman zaman türkülere eşlik etti. Lilith’ten başlayan hikâye henüz Cumhuriyet Halk Fırkası bile kurulmadan Kadınlar Halk Fırkası (KHF) adlı siyasi partinin kuruluş çalışmalarını tamamlayarak Türkiye’deki ilk siyasal partinin kurucusu olan Nezihe Muhiddin ile devam etti.  İki buçuk sat süren gösteri de Behice Boran, Aysel Gürel, Türkan Saylan, Yaşar Nezihe Bükülmez, Duygu Asena, Gonca Kuriş,  Güldünya Tören ve birçok boyun eğmeyen kadın da unutulmadı.

Dilek Akşen

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech