Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuraklık da sigorta kapsamına giriyor

Kuraklık da sigorta kapsamına

Kuraklık da sigorta kapsamına giriyor

Son yıllarda çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ilgisinin arttığı TARSİM sigortasının kapsamı genişletilerek kuraklık da kapsama alınıyor. Buğday ile başlayan kuraklık kapsamına, 2018 yılından itibaren diğer tahıl ürünlerinin de alınacağı açıklaması ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten geldi.

TARSİM sigortası içeriği, önemi ve kapsamları ile alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, bu sigortaya ilginin her geçen gün arttığını ve uygulamanın üretici için çok önemli olduğunu dile getirerek, sözlerine şu şekilde devam etti; “TARSİM sigortası hayatımıza gireli 5-6 yıl oldu. TARSİM Sigortası doğal afet gibi, yangın gibi durumlarda tarımda zarar gören çiftçilerin, zararını karşılayan, onların ayakta durmasını sağlayan, onların kazançlarını güvence altına alan bir sigorta uygulamasıdır. Çiftçimiz, üreticimiz bu konuyu son yıllarda ciddi şeklide kabullenmeye başladı. Ama daha bunu ulaştıramadığımız, anlatamadığımız ya da gerçekten zarar gördüğünde sigorta benim zararımı karşılar mı? noktasında düşünen üreticilerimiz de var. Ama görüyoruz ki son yıllarda çiftçi, üretici sigorta kapsamında oluşan zararlarında, eğer TARSİM sigortası yapıldıysa ciddi şekilde karşılık alabiliyor. Ürün bazında sigorta yapıldıysa, hangi alanda ne zarar görürlerse üretim bariyerlerine göre, alacakları verime göre bölgede verim hesaplaması yapılarak,  eksperler tarafından incelendikten sonra, sigorta kapsamına girecek şekilde olan hasarlar üreticilerimize ödeniyor. Mesela bu yıl ilimizin Ezine ilçesinde bir sel baskını yaşadık. Oradaki domates, mısır, zeytin, biber üreticimiz ciddi manada zararlar gördü. Takip ettiğimiz kadarıyla da burada TARSİM sigortası yaptıran arkadaşlarımızın tarım alanları eksperler tarafından kontrol edildi. Gerçekten hasar olan arazi sahiplerine sigorta kapsamında bu günlerde ödemeleri yapılıyor. Tabii aynı bölgede birde TARSİM sigortası yapılmayan araziler vardı. Sigorta yaptırmayan çiftçi, sigortanın önemini anladı. Bu yüzden ben üreticilerimize TARSİM sigortasından faydalanmalarını öneriyorum. Sadece ürün bazında anlamayalım bu TARSİM sigortasını. Hayvancılıkla uğraşan arkadaşlarımızda eğer hayvanlarını sigorta ettirirlerse bu kapsamdan yararlanabiliyorlar. Hayvan canlı bir mahlûkat. Hasta olabilir, ölebilir, çalınabilir. Bu gibi durumlarda da yine TARSİM kapsamında sigortası yapılan hayvanın bedeli ödeniyor.”

“SİGORTA POLİÇESİNİN YARISINI DEVLET KARŞILIYOR”

TARSİM sigortalarında poliçe bedelinin yarısını zaten devlet ödüyor. Bu tarz destekler teşvik etme noktasında önemli… Bu hayvancılıkta da çiftçilikte de bu şekilde uygulanıyor. Ayrıca zaten yarısı devlet destekli poliçenin sigortalı tarafından ödenmesi gereken dilimi de tek seferde değil, taksitlere yayılarak tahsil ediliyor. Bu yıl kapsam biraz daha genişletildi. Bu konuda ki açıklamayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik yaptı. 2017 yılından itibaren kesilen poliçelerde buğday, kuraklık kapsamına alınıyor. Yani buğday üreticisi kuraklık yüzünden yaşayacağı mağduriyette destek kapsamında sigortadan yararlanabilecek. Buğdayın kuraklık kapsamına alınması memnuniyet verici. Üreticilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.  Engin Ören – Günnoş Yıldız

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech