Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gribin çaresi istirahat

Gribin çaresi istirahat Havaların

Gribin çaresi istirahat
Havaların soğumasıyla birlikte grip vakalarında da artış yaşandı. Grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları kış aylarında oldukça yaygın olarak görülüyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Akkuş, gripten kurtulmanın en kolay yolunun istirahat etmek olduğunu belirtti.

Kış mevsiminin yaşandığı şu günlerde havaların soğumasıyla birlikte başta grip salgını olmak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının sıklığında da artış görülüyor. Bu hastalıklardan korunmada aşılanma, kişisel hijyen kurallarına dikkat etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenme de oldukça önemli yer tutuyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Akkuş, grip salgınına karşı alınması gereken önlemler ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler paylaşarak; Kar yağışından önceki haftanın başından itibaren grip şikayetiyle hastaneye başvuran hastaların sayısında belirgin bir artış var. Bu da mevsim normalidir. Genelde 4 hafta sürer. Daha sonra hastalık kendi kendini sınırlar ve hastalık sona erer. Yapılması gereken hijyen kurallarına dikkat etmek ve bol sulu gıdalar ile istirahat etmektir” dedi.

GRİP AŞISI, İHTİMALİ AZALTIR
Uzman Doktor Mehmet Akkuş grip ile ilgili şu bilgileri aktardı:
Grip, viral bir enfeksiyondur. Çoğu zaman halk tarafından soğuk algınlığı ile karıştırılır. Grip virüsü iki üç yılda bir salgın şeklinde toplumun bir kısmını etkiler. Grip daha çok yüksek ateş, yaygın eklem ve kas ağrıları, öksürük ve baş ağrısı ile karşımıza çıkar. Soğuk algınlığı ile sıklıkla karıştırılır. Soğuk algınlığı daha çok hapşırma, gözlerde yaşarma, boğazda gıcık hissi ve ateşsiz seyreder. Bir iki günde de geçer. Bir kişi kendine dikkat etmezse yılda 3-4 sefer soğuk algınlığı yaşayabilir ancak grip ile yılda bir kere karşılaşırız. Grip virüsü her yıl yapısını değiştirir. Farklı formlarda karşımıza çıkar. onun için her yıl yeni aşı formları hazırlanır. Kronik hastalığı olanlar ile toplu yerlerde yaşayan bireyler her yıl grip aşısını olmasını gerekir. Aşı olursak virüsün yayılmasının önüne geçebiliriz. Gribin zatürree hastalığına dönmesi gibi bir komplikasyonu da mevcuttur. Aşılar %80-90 oranında kişiyi hastalıktan korur. Her yıl ekim kasım aylarında aşı olunması gerekir.

BU ÖNLEMLERİ MUTLAKA ALIN
Grip hastalığı bol sıvı ve istirahat ile 7-10 gün içerisinde geçer. Ama eğer kronik bir rahatsızlık varsa, düşmeyen ateş söz konusu, kusma ve solunum sıkıntısı varsa tedavi gerektirir. Hastalığa yakalanan insanların çok fazla dışarıda olmaması gerekir. Bu yolla hastalık hem daha ağır seyreder, hem de yaygınlaşır. Çünkü hastalık damlacıklar yolu ile kişiden kişiye bulaşır. Grip olur olmaz hemen doktora gelmemiz gerekmez. Antibiyotik zaten kesinlikle gripli hastaya verilmez. Çünkü birey antibiyotiğe karşı direnç geliştirir. Ama eğer grip esnasında 3-4 gün düşmeyen ateş, kusma solunum sıkıntısı varsa doktora başvurulur. Bol sulu gıdalar, ağrı kesici yatak istirahatı ile hastalık için yeterli olur ve hastalık yaygınlaşmaz. İlk belirtide hastaneye gelmeye gerek yoktur. Mutlaka kişisel korunma önlemleri alınmalıdır. Öncelikle hasta olduğu bilinen kişilere 1.5 metreden daha fazla yaklaşmamak öncelikli önlemlerden biridir. Sadece hasta bakımına yardımcı olan kişiler ve sağlık personeli için ağız ve burunu da kapatan uygun basit maskeler kullanmak faydalı. Hastanın çevresi ve kullandığı eşyalara temas durumlarında mutlaka ellerin sabunlu su ile yıkanması en etkili korunma yöntemlerinden biridir. Hasta odaları havalandırılmalı ve çevresinin temizliği yapılmalıdır. Özellikle kullandığı kağıt mendil ve peçete gibi eşyalar uygun bir şekilde toplanıp çöpe atılmalı ortalıkta bırakılmamalıdır.

BOL SULU GIDALAR ALIN
“Kar yağdı diye grip mikrobu yok olmaz. Birçok mikrop soğukta saklanır. Aksine soğuk havalarda insanlar daha çok kapalı ortamlarda bir araya gelir ve hastalık daha çok yaygınlaşır. Ancak kar yağdığı zaman havada ısı farkı oluşur ve hastalığın görülme profili değişkenlik gösterir. Ani hava değişimleri hastalıkları kolaylaştırır. Dengeli beslenen insanlar için vitamin desteğine gerek yoktur. Bol sulu gıdalar alan, dengeli beslenmeye dikkat edenler için fazladan vitamin desteğine gerek yoktur. Bu şekilde bir yaşam tarzı ile bağışıklığımızı güçlendirebiliriz.”

(Dilek Akşen)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech