Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir Anadolu Destanı “Troia”

Bir Anadolu Destanı “Troia”

Bir Anadolu Destanı “Troia”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Troia’nın  UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılı olan 2018 yılının Troia Yılı ilan edilmesi kapsamındaki çalışmalarına hız verdi. Bu konuda yapılan ve yapılacak çalışmalar, bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde  Yönetim Kurulu ve turizm sektöründe faaliyet gösteren komite üyelerinin katılımı ile basın toplantısı düzenlendi. ÇTSO Turizm Komitesi Üyesi Üyesi Armağan Aydeğer tarafından gerçekleştirilen sunumda 2018 yılının Troia Yılı ilan edilmesi kapsamındaki çalışmalar ve yapılacaklar anlatıldı. Toplantıda ÇTSO üyesi de olan ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı, Wilusa Turizm Yetkilisi Ahmet Çelik ile ÇTSO Sayman Üyesi Mustafa Kansu da açıklamalarda bulundu. Toplantıya ÇTSO yönetim kurulu üyeleri ile basın mensupları katıldı. Sunumun ardından yönetim kurulu üyeleri basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Semizoğlu, yaptığı konuşmada ÇTSO olarak 2018 yılının “Troia Yılı” ilan edilmesi konusuna önem verdiklerini belirterek, bu konuda çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü ifade etti. Selçuk Semizoğlu, çalışmaların hız kazandığını ifade ederek; “Geçtiğimiz günlerde Gelibolu’da ticaret odaları olarak ortak bir yönetim toplantısı gerçekleştirdik. Çanakkale ve Gelibolu Ticaret Odaları ve Biga Borsası ile konuyu ortak gündemimize aldık. Artık siyaset ve bürokrasiyi harekete geçirmemiz gerekiyor. Bugünkü toplantımızın amacı da budur. Güçlü kamuoyu ve güçlü lobiye ihtiyacımız var. Çanakkale’de yaşayan insanlar olarak bizler Troia’nın değerini bilmiyoruz. Oraları gidip görmüyoruz. 2015 yılından bu yana yazışmalar devam ediyor.” dedi.

 Armağan Aydeğer, yaptığı sunum konuşmasında bunun bir algı yönetimi olduğunu vurguladı. Aydeğer; “Küresel ve bölgesel olumsuzlukların gölgesindeki Türkiye turizminin yükselişi için çok güçlü uluslararası atılım hamlesi, Çanakkale turizmi için bir dönüm noktası olabilir. Dünyanın en önemli antik yerleşimlerinden biri olan antik Troia kenti, 5000 yıllık tarihi ile yalnız Türkiye’nin değil Dünya’nın en önemli kültürel ve turistik değerlerinin başında gelmektedir. Bilimsel araştırmalar Kudüs’ten sonra dünyanın en çok bilinen ikinci kültürel markası olarak Troia’yı işaret etmektedir. Sürdürülebilir turizm hareketini yalnız sahip olunan kültürel, doğal, tarihsel ve beşeri değerler ile sağlamak mümkün değildir. Sahip olunan değerlerin yanı sıra turisti etki altına alacak, ilgili bölgeye seyahat etmesini teşvik edecek nedenlerin oluşturulması, günümüz rekabet koşullarında büyük öneme sahiptir. Bu nedenlerin arka planı da ikna kabiliyeti yüksek bir ‘algı yönetimi’ stratejisi uygulamaktan geçer. Dünyada birçok yüksek sayıda nitelikli turist ağırlayan bölge öncelikli olarak turistin algısını yöneterek, birçok kişiyi kendi ülkesinde henüz seyahat kararı vermeden etkilemek için stratejiler geliştirmektedir. ” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti.

 TROİA AYNI ZAMANDA BİR ANADOLU DESTANIDIR

“Dünya genelinde geçmişten günümüze süregelen Troia’yı konu alan filmler, kitaplar, sahne gösterileri ve görsel sanat eserleri üretilmektedir. Troia aynı zamanda bir Anadolu destanıdır. Tarihte Çanakkale Savaşları, son Troia Savaşı olarak da adlandırılır. Mustafa Kemal Atatürk 1922 yılında, Anadolu’nun kurtuluşunda düğüm noktası olan Dumlupınar Zaferi sonrasında, “Dumlupınar’da Troialıların Öcünü Aldık” demiştir. Troia’nın da içinde bulunduğu Biga Yarımadası, Çanakkale Boğazı ve Kazdağları arasındaki Troas bölgesi dünya antik medeniyet tarihinde çok büyük öneme sahip çok kıymetli yerleşimlerin ev sahibidir.” 

TÜRKİYE TURİZMİ ZOR BİR DÖNEM GEÇİRMEKTEDİR

“Bölgesel ve küresel olumsuzlukların gölgesinde, ülke turizmimiz her geçen gün kan kaybetmektedir. Ülkemiz aleyhinde gerçekleştirilen haksız kara propagandalar imajımıza zarar vermektedir. Bu propagandaya maruz kalan yurtdışındaki turist üzerinde, aksi yönde iletişim kurulmadığı müddetçe olumsuz algı güçlenecektir. Bu olumsuz algıyı ortadan kaldırmanın ana yolu, dünya genelinde çok önemli marka değeri karşılığı olan Troia’nın varlığı ile güçlü evrensel değerleri üzerinden güçlü bir iletişim kurgusu ile geliştirilecek uluslararası kültür ve turizm tanıtım ve etkinlik atağı olabilir. Bu nedenle ‘Uluslararası Troia Yılı’ algısı, Türkiye Turizminin eskisinden daha güçlü günlerine geçişinde çok önemli bir stratejik iletişim aracı olabilir.”

2018 TROIA YILI NASIL GERÇEK OLACAK?

“Uluslararası Troia Yılı algı stratejisinin lider kurumu şüphesiz T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmalıdır.  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılını stratejik bir iletişim aracı olarak ‘Uluslararası Troia Yılı’ ilan edilmesiyle birlikte sürecin etkin yönetimi büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda; uluslararası turizm fuarlarının tasarımlarında Troia temasının işlenmesi, uluslararası tanıtım mecralarında Troia yılı temasının kullanımı, Troia yılı temalı materyallerin geliştirilmesi öncelikli konular arasındadır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından kurulacak bir yönetim kurulu ve Çanakkale Valiliğimiz tarafından kurulacak bir yürütme kurulu koordinasyonunda, başta bakanlığa bağlı kurumlar ve ilişkili bakanlıklar olmak üzere, yerel dinamikler ile birlikte 2018 yılı içine yayılmış ‘ Troia Yılı’ temalı uluslararası kültür, sanat, spor ve turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi Troia Yılının en önemli itme gücü olacaktır. Aynı zamanda Troia’nın dünya kültür mirası listesine girişinin 20.yılı bağlamında başta UNESCO olmak üzere,  uluslararası örgüt, platform ve kuruluşlar nezdinde tanıtımının ve lobicilik faaliyetlerinin yürütülmesi, Troia Müzesinin dünya gündeminde yer alacak ölçekte bir açılışın organizasyonu büyük önem arz etmektedir. Özellikle kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ‘Uluslararası Troia Yılı’ ile ilgili nitelikli alt projelerine kaynak sağlamak için 2017 yılı içinde Kalkınma Ajansları koordinasyonunda, 2018 ‘Uluslararası Troia Yılı’ başlığında projelere olanak sağlayacak başlıklar açılması kıymetli olacaktır.” 

BİRÇOK ETKİNLİK DÜZENLENECEK

 “Troia Müzesi’nin açılışının Troia Yılı ile ilişkilendirilmesi ve uluslararası tanıtımla ve üst düzey katılımla gerçekleştirilmesi, Dünya Arkeoloji müzeleri toplantısı, Dünya Turizm buluşması gibi uluslararası kongre, seminer, panel ve çalıştayların yıl içinde düzenlenmesi, Devlet  Opera ve Balesi, diğer özel tiyatro ve sanat organizasyonları tarafından Troia temalı oyunların, müzikallerin, dansların yurt içi ve yurt dışında 2018 yılı boyunca sergilenmesi, Antik çağlardan günümüze gelen farklı atletizm branşlarının yer alacağı Uluslararası Troia Oyunları’nın düzenlenmesi, Dünya genelindeki Troia isimli kentlerin Çanakkale’de buluşması,Yerel ölçekte, Uluslararası Troia Festivali, Yerelde gerçekleştirilen uluslararası spor etkinliklerinin Troia temasıyla güçlendirilmesi, Troia Film ve Belgesel Festivali düzenlenmesi, Kaz Dağları mitolojisinden esinle Uluslararası Troia Güzellik yarışması düzenlenmesi, 2018 yılında Çanakkale’de gerçekleştirilecek kültür-sanat etkinliklerine Uluslararası Troia Yılı temasının verilmesi gibi çalışmalar öngörülmektedir.”

(Dilek Akşen)

 

 

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech