Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zam üstüne zam

Zam üstüne zam TÜKODER

Zam üstüne zam

TÜKODER Başkanı Berkit uyardı: “Hükümet üreticiye destek vermeli yoksa aç kalacağız.”

Doların durdurulamaz yükselişi ile zamlar da durmak bilmedi. Son olarak benzine 14 motorine ise 12 kuruş zam geldi. Zamların tüketiciye etkisi hakkında görüşlerini aldığımız Tüketici Koruma Derneği(TÜKODER) Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, bu zamlara karşı hükümetin üretimden yana olması gerektiğini özellikle çiftçiye mazot desteği verilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin üretici konumundan geri ve aç kalmış bir ülke konumuna doğru gittiğimiz belirten Berkit, döviz kurlarının yükselmesi ve gelen ek vergiler ile ilgili ise “Vergiler gerçekten tüketicileri daralttı, perişan etti. Bu anlamda hâlihazırdaki devam eden altı ayda bir zammı olan ÖTV vergilerinin gözden geçirilmesini, durdurulmasını piyasanın nefes almasını umuyoruz” diye konuştu.

AÇLIK DİZBOYU OLACAK

Berkit, gelen zamların tüketiciye etkilerini şu şekilde anlattı;

“Akaryakıt fiyatlarının hızla yükseldiğini gözlemekteyiz. Akaryakıt fiyatları biz tüketicileri çok etkileyen bir durum. Her ne kadar tüketici koruma derneği olsak bile biz, üretimden yanayız. Hükümet hızlı bir şekilde üretimi destekleyici, özellikle tarım alanlarında mazotu ucuz fiyata vermesini öneriyoruz. Yoksa önümüzdeki yıllarda açlığın diz boyu olacağına inanıyoruz. Geçtiğimiz günlerde de 90 bin ton buğday veya un ithalatı yapılacağı AB ülkelerinden teklif toplandığını ve bu tekliflerin sonuçlanacağını takip ediyoruz.

Eskiden bundan 30-40 yıl önce teknolojinin zayıf olduğu karasaban ile bile üretim yapılırken, dünyada tarımı kendi kendine yetebilen bir ülke durumundaydık. Geldiğimiz noktada milyonlarca traktör ve araç olmasına rağmen tarım ürünlerinin tümünü dışarıdan almak gibi bir zorunluluğumuz var. Bu anlamda üretim olmadan bir ülkenin kalkınmasının çok zor olacağını düşünerek geri kalmış, aç kalmış ülkeleri takip ettiğimizi, gerçekten tarımını kapatan, tarımda işçisi olmayan ülkeleri görüyoruz. Hızlı bir şekilde tarımı destekleyici, üretimi arttırıcı, teşvik değil ama insanları üretime teşvik edici önlemlerin alınması lazım. Bu da hükümetin kendisinin açıkladığı gibi yatçılara değil, tarımda üretim yapan insanlara, akaryakıta ÖTV’siz uygun fiyata insanlara verilmesini öneriyoruz.

DOLAR RAYINDAN ÇIKTI

Doların yükselmesi artık rayından çıktı gidiyor. Ancak bu ek vergiler ile ilgili hep aynı şeyi söylüyoruz. Dünyada gerçekten vergi alanda birinciyiz. Özellikle ÖTV konusunda ülkenin şu an içinde bulunduğu konumlarda şunlar olmasın diyecek halimiz yok. Fakat vergiler gerçekten tüketicileri daralttı, perişan etti. Bu anlamda hâlihazırda ki devam den, altı ayda bir zammı olan ÖTV vergilerinin gözden geçirilmesini, durdurulmasını piyasanın nefes almasını umuyoruz. Sadece geçtiğimiz günlerde küçük esnafa ellişer bin vererek bu ilerin olmayacağını gördük. Çanakkale’de bile sadece iki kişiye bu paranın çıktığı duyumunu aldık. Binlerce insan buna başvurdu. İnsanların bunun ile ilgili ciddi sorunları var. Hükümetin insanları yaşamını kolaylaştırıcı, sorunları daha aza indirici çalışmaları yapmasını bekliyoruz.”

(Eren Aşnaz)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech