Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kazdağları savunmasına 50 bin destek

Kazdağları savunmasına 50 bin

Kazdağları savunmasına 50 bin destek

Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağlarına yapılmak istenilen termik santral projeleri, bölgedeki doğal yaşam alanları ile beraber içme suyu havzalarını ve tarımsal üretimi de tehdit ediyor. Kazdağıseverler ve sivil toplum kuruluşları ise konunun yakın takipcisi olacaklarını açıkladılar.

Çanakkale TEMA tarafından ’Çanakkale’ye Sahip Çık’ diyerek açılan imza kampanyası da büyük ilgi görerek kısa zamanda 50.000 kişi tarafından imzalandı.

Projenin 11 Ocak 2017’de Ankara’da gerçekleştirileceği duyurulan Çırpılar Projesi için 2. İnceleme Değerlendirme Komisyonu(İDK) toplantısının hava muhalefeti nedeniyle ertelendiği duyurulmuştu. Kazdağıseverler ve sivil toplum kuruluşlarını konunun yakın takipcisi olacaklarını açıkladılar.

Çanakkale’ye bağlı Yenice İlçesinin Çırpılar Köyü yakınlarında Taşzemin A.Ş. tarafından yapılması planlanan ve resmi belgelere göre yılda 3,5 milyon kömür tüketecek ve 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alanın külle kaplayacak olan toplam 200 MW kurulu güce sahip santrale izin verilmemesi için tüm Türkiye çapında sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar bir haftadır kampanya yürütüyorlardı. Kazdağı’na 1,3 milyon ton kül yağmasına ve soğutma için 3,5 milyon metreküp su çekilerek Çanakkale’nin, Gönen ve Bandırma gibi önemli ilçelerin içme ve sulama suyunun tükenmesine, bölgede yetiştirilen kapya biberi, Kalkım çileği gibi ürünlerin de yok olmasına neden olacak olan projenin İDK toplantısında onaylanmaması için hep beraber harekete geçerek projeye itiraz edilmesi çağrısında bulunmuştu. Destek çağrısının ardından Çanakkale, Ankara ve İstanbul’dan pek çok derneğin yanı sıra Amasra, Bursa, Aliağa, Eskişehir, Afşin, Gerze, İzmir gibi tüm Türkiye çapında en az 10 farklı ildeki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan bilgi edinme hakkı çerçevesinde üzerinden online olarak veya postayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na şu ana kadar ulaşılan en büyük İDK itiraz miktarından birisi olan en az 500 itiraz dilekçesi gönderildi. Ayrıca 9 Ocak 2017 Pazartesi akşamı başlatılan sosyal medya kampanyası twitterda toplamda 574.500 kişi #kazdağıhepimizin etiketi ile paylaşımlar yaparak ve Kazdığı’nın sesini twitterda saat 21.35 itibariyle en çok konuşulan konularda 3. sıraya yükseltti. Ayrıca change.org sitesinde Çanakkale TEMA tarafından ’Çanakkale’ye Sahip Çık’ diyerek açılan imza kampanyası da büyük ilgi görerek kısa zamanda 50.000 kişi tarafından imzalandı.

Çanakkale Yenice ilçesi Çırpılar Köyü’nde yapılması planlanan ve bütün Türkiye’nin göz bebeği olan Kazdağı’nın kültürel ve doğal mirasını, temiz havası, içme suyu ve gıdasını tehdit eden Çırpılar Kömürlü Termik Santral projesinin halk tarafından istenmediği açıktır. Bütün Kazdağı severler ve daha önce destek çağrısında bulunan İda Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Yeşil Yenice Dayanışması, Yuva Derneği ve 350 Ankara başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları Taşzemin A.Ş. şirketini projeden vazgeçmeye davet etmenin yanı sıra, ileri bir tarihe ertelendiği açıklanan 2. Inceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısını izlemeye ve konuyu takip etmeye devam edeceklerini açıkladılar.

(Haber Merkezi)

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech