Ulusal Süt Konseyi’nde bir araya gelen üretici ve sanayiciler yapılan pazarlıkların ardından 30 ay sonra süte 6 kuruşluk zam kararı aldı. Çiğ sütün litre fiyatı 1 lira 15 kuruştan 1 lira 21 kuruşa çıktı.
“Ne sanayici, ne de üretici para kazanır”
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz çiğ süt fiyatına gelen 6 kuruşluk zammı üretici ve sanayici açısından değerlendirdi.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz; “Çanakkale’de günlük üretilen süt Türkiye’de 8. Sıradadır. Ancak sütün bize bir katma değer kattığını söyleyemeyiz. Ezine ilçesinde bu yıl 10 adet mandıracı süt ürünü üzerine çalışmadı. Bir kısmı da inek sütü üzerinde yoğunlaşmadı. Çiğ süt fiyatına gelen bu zam girdi maliyetlerine göre hesaplandığında üreticiyi memnun edecek bir zam değildir. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ile ulusal süt konseyi ile görüşmeler halinde idi. Yeni fiyat ilk altı aylık döneminden itibaren geçerli olacak. Biz de 1 Ocak’tan itibaren geçerli olması yönünde bir talep içerisinde idik. Çok iyi bir artış olmamakla beraber kötünün iyisidir. Üreticimiz sanayiciden süt parasını tahsil etmekte zaten zorlanıyor. Sanayici içinde durum pek iyi değil. 10 kuruşun altındaki zammı sanayicinin ürününe yansıtma şansı azdır. Ülkemizde marketler yasası çıkmadan ne sanayici ne de üretici mutlu olamaz. 1,21 kuruştan satılacak sütün maliyet değeri vardır. Bir kilo peynirin maliyeti ne olursa olsun büyük çaptaki mağazalara o maliyet değeri üzerinden satılmaz. Ancak marketler süt ürünlerini yüksek fiyattan tüketici ile buluşturur. Burada ne sanayici ne üretici para kazanır. Büyük market zincirleri para kazanır. Almanya’da marketler ürünleri aldıkları gibi aynı ay içerisinde sanayiciye, vergi dairelerine ibraz etmek şartıyla ödeme yaparlar. Biz de marketler sanayiciden ürünü 4-5 aylığına alırlar. Serbest Pazar ekonomisinin arkasına sığınanlar üretici ve sanayiciyi zor duruma düşürüyor” dedi.
(Dilek Akşen)