Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarım ve Hayvancılığın 2016 bilançosu

Tarım ve Hayvancılığın 2016

Tarım ve Hayvancılığın 2016 bilançosu

2016 yılında tarım ve hayvancılık sektöründe son 20 yılın en sert düşüş yaşandı. Ekonomik kriz, girdi maliyetlerinin yüksekliği, düşük ürün fiyatları ve dışa bağımlılık,iç talepteki durgunluk darbe kalkışması, kuraklık tehlikesi derken tarım üreticisi 2016 yılını zorluklarla kapattı.

Kasım 2015’te yaşanan uçak krizi sonrası tarım ve gıda sektörü, 2016 yılına Rusya ambargosu ile girmişti. Sektörün çözülemeyen sorunu olan yüksek girdi maliyetleri, düşük verim, geç yağan yağmurlar, kalite sorunu 2016’da da kendini hissettirdi.

Sanayicinin ve aracının çiftçiden satın aldığı çiğ süt fiyatları Temmuz 2014’ten bu yana 30 ay oyunca artmadı. Hatta Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği ve tavsiye niteliği taşıyan referans fiyatın bile altına inildi. 2016’nın son günlerinde Ulusal Süt Konseyi 1,15 kuruşluk çiğ süt fiyatını 1,21 kuruşa çıkardı.

2016 yılı boyunca Çanakkale’de tarım ve hayvancılık sektörünün bir değerlendirmesini yapan Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz;Bir çok sektörde talep dengesizliğinden dolayı sıkıntıların yoğun olduğu bir sene geçirdik. Süt sektöründe süreç kötüydü. Arz ve talep dengesi bozuldu. Sütte arz fazlalılığı yaşanırken ete yoğun talep oldu. 20 yıldan bu yana ilk defa et ve süt kurumuna tüm çiftçi kuruluşları süt tozu yaptırmak zorunda kaldı. Bir çok üreticinin elinde kalan süt daha düşük fiyatlara verilmiş oldu. Tarımda Türkiye genelinde ihracat ağırlaştı. Meyvelerimiz Rusya’ya gitmedi. Zeytin üretiminde yağmurların geç yağmasından dolayı azalma yaşandı. Bu da bir ürün kaybına neden oldu. Domatesi tuta zararlısı vardı. Üretimi azalttı. Dolayısıyla pazar fiyatları daha da yükseldi. Bu sene hedeflerimize ulaşamadık. Üretici kendi ürettiği ürünün pazara çıkması noktasında kazanan olmadı. Aracılar sebebiyle oluşa gelen bir sistem sorunu var.2017’den tabi ki daha umutluyuz. Sonuçta tüm dünyada ekonomik kriz vardı. Bunu sadece Türkiye’de gibi göstermek de yanlıştır. Bunlar süreç meselesidir “ dedi.

(Dilek Akşen)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech