Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık Sistemleri Karşılaştırılarak Anlatıldı

Sağlık Sistemleri Karşılaştırılarak Anlatıldı

Sağlık Sistemleri Karşılaştırılarak Anlatıldı

Çanakkale Tabip Odası ve Çanakkale Tıp Öğrencileri Komisyonu tarafından Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri’nde sürekli tıp eğitimleri kapsamında 22 Nisan Cumartesi Günü saat 15.00’de Karşılaştırmalı Uluslararası Sağlık Sistemleri konulu panel düzenlendi.

Karşılaştırmalı Uluslararası Sağlık Sistemleri paneli Dr. Akif Akalın ve Dr. Coşkun Bakar’ın sunumlarıyla gerçekleşti. Panelin ilk bölümünde Dr. Coşkun Bakar teşekkür ederek başladığı sunumunda ilk olarak sağlık hizmetlerinin tanımı ve kapsamını anlattı. Ardından Türkiye’deki sağlık sisteminden bahsetti.
“Sağlık sistemleri yalnızca bizi değil herkesi ilgilendiren bir konu. Sağlık sistemi insanların sağlığının korunması ve geliştirilmesini kapsamaktadır. Biz sağlıkçılar olarak önemli ölçüde bunun tedavi bölümünü kapsıyor olsak da asıl önemli olan bunun korunması ve geliştirilmesini sağlayan faaliyetler serisi.” Şeklinde giriş yaparak sağlık sistemlerinin tarihini insanlık tarihiyle özdeşleştirerek anlattı. Bakar, özellikle son 200 yılda bu sistemin gelişim gösterdiğini belirterek ilk başlarda büyücülükle başlayan sağlık faaliyetlerinin günümüzdeki seviyesine ulaştığını kaydetti. Osmanlı dönemindeki sağlık sistemlerine de değinen Bakar, Sağlık Bakanlığı’nın kurulumundan günümüz Türkiye’sinin sağlık sistemlerine kadarki gelişimi katılımcılara aktardı.

Toplumcu tıp ve tıp eğitimi üzerine kitapları bulunan aynı zamanda da  sol portalda sınıfın sağlığı bölümünün editörlüğünü üstlenen Dr. Akif Akalın ise sunumunda İngiltere, Almanya, Amerika ve Küba üzerinden Türkiye ile yaptığı karşılaştırmalarla sağlık sistemlerini anlattı. Hangi sağlık sistemi daha iyi demek yerine farklı sağlık sistemlerinin hangi ihtiyaçlardan doğduğu düşünmenin daha yerinde olacağını vurgulayarak giriş yapan Akalın, özellikle Amerika ve Hindistan örnekleri üzerinde durarak oranlar ve tablolar ile açıklamalarda bulundu. Sağlık turizmi açısından çok gelişmiş olan Hindistan’daki yoksulluk oranının %60 civarında olduğunu belirterek sistemin iyi fakat ulaşılabilirliğin az olduğunun altını çizdi. Akalın sunumunda; “Sağlık sisteminin esas tartışma noktası devletin rolü.” dedi. Sunumunun devamında, “Devlet yalnızca ihtiyacı olanlara bu hizmeti sağlasın. Bu Türkiye’de olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde karşımıza çıkmaktadır. Yani durumu iyi olan kendi cebinden ödesin ama ödeyemeyenin ihtiyaçlarını devlet karşılasın.” diyerek adalet ve eşitlik kavramlarının doğru yorumlanması gerektiğini vurguladı.  Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech