Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İktidar hukuk deformu yaptı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, son günlerde gündem olan ve çokça dillendirilen yargı reformu konusunda CHP Genel Merkezi’nde basın açıklamasında bulundu. Erkek, “Hukuk reformu yapamadılar, hukuk deformu yaptılar” ifadelerinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, geçtiğimiz günlerde CHP Genel Merkezi’nde gündem değerlendirmesinde ve yargı reformu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Erkek, “Değerli basın mensupları, son günlerde yürütmenin başındaki AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan olsun, Sayın Adalet Bakanı olsun saray iktidarının temsilcileri ısrarla bir ekonomi ve hukuk reformundan bahsediyorlar. Aslında 18 yıldır hiçbir yapısal reform yapamadıklarının, 18 yıldır tek başına yönettikleri halde doğru bir şey yapamadıklarının da bir ifadesi, ikrarı niteliğinde bu açıklamalar.

Hukuk reformu yapamadılar, hukuk deformu yaptılar. Yaptıkları hukuk deformu maalesef. Demokratik hukuk devletinin olmadığı yerde zaten hukuk reformu yapamazsınız. Kimseyi kandırmayacaksınız, milleti de dünyayı da kandırmaya çalışmayacaksınız. Demokrasi dediğiniz şey güçlü bir masaysa bunun ayakları yasama, yürütme, yargı ve basın. Bu ayaklar güçlü olursa, sağlam olursa, saygın olursa, uyumlu ve dengeli çalışırsa siz demokratik hukuk devletini ancak inşa edebilirsiniz.

Bugün AİHM kararlarına, Anayasa Mahkemesi kararlarına, Danıştay kararlarına uymayan bir iktidar hukuk reformu yapabilir mi? Hukukun üstünlüğüne inanmayan, yargı kararlarına saygı göstermeyen bir iktidar hukuk reformu yapabilir mi? Bir örnek vereceğim, bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği 10 binden fazla hak ihlali kararı var. Bireysel başvurular sonucunda bugüne kadar toplam 10 binden fazla hak ihlali tespit edilmiş ve bunlardan yüzde 55’i adil yargılanmayla ilgili. Adil yargılanma hakkının bu kadar ağır ihlal edildiği bir sistemde hukuk reformu yapabilir misiniz?

Ve gelinen tablo; Artı bir kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı bir araştırma var, bize gönderiyorlar. Türkiye’de en güvendiğiniz kurum hangisidir? Yargı 1,7. Çok enteresan hiçbiri de yüzde 30,6. Yani bu sistem kurumları da o kadar çürütmüş, adaleti o kadar çürütmüş ki. TSK’ya 30,5, yargı 1,7, polis teşkilatı 7,5. Tabi ki siyasi iklime göre hareket eden, karar veren yargıç ve savcılarında maalesef bunda rolü var. İşte sistemin yargıyı getirdiği nokta bu. Bu sistemde hukuk reformunun yapılamayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Zaten bu sisteme de güven kalmadı değerli basın mensupları” dedi.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech