Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pandemiden gelinlik ve abiye sektörü de etkilendi

Gündem Gazetesi olarak, Çanakkale’de

Gündem Gazetesi olarak, Çanakkale’de gelinlik abiye satışı yapan esnaflardan pandemi sürecinde iptal olan düğün ve etkinliklerden nasıl etkilendikleri konusunda bilgi aldık. Biri gelinlik ve abiye diğeri ise tasarım elbise satışı yapan iki esnaf da durumlarının çok kötü olduğunu satışlarının yarıdan fazla düştüğünü söyledi.

Gelinlik ve Abiye satışı yapan Sevgül Sayın, “Düğünler toplu grup içerisinde yapılan etkinlikler, birçok çift misafirleri gelemeyeceği için düğünlerini erteledi. Bu sebeple bizim satışlarımız yüzde altmış oranında düştü. Esnaf odasına kredi talebinde bulunmak yerine küçülmeye gittik. Bu şekilde ayakta durmaya çalışıyoruz. Kış ayları zaten bizim ölü sezonumuz, normalde de kış aylarında sadece günlük masrafımızı çıkarabileceğimiz kadar iş yapıyorduk. Yaz işi gibi zaten hareketli değildi ama kışın gelen az miktarda ki iş de yok artık. Kışın nadiren nişan etkinlikleri oluyordu onlarda ertelendi. Yapılmıyor artık. Gelecek yazla ilgili de henüz sipariş almadık, çünkü belirsizlik var insanlar da önünü görmeden hareket etmek istemiyor. Yapılan nikâhlar için de insanlar on gün önce veya 1 hafta önce sipariş veriyorlar çünkü her şey netleştiğinde hareket etmek istiyorlar. Bu da işleyişte plansızlığa ve temponun değişmesine sebep oluyor, müşteride hayalindeki ürüne ulaşamıyor, olanı almak zorunda kalıyor, oldubittiye geliyor.” dedi.

Tasarım elbiselerin yer aldığı bir butiği işleten Kürşat Tolga Işık ise; “geçen yaz bu kadar vaka olmadığı için çok etkilemedi diyorduk ama o zamanlar yüzde otuz, yüzde kırk oranında düşüş vardı. Şu an yüzde seksen doksan civarında düşüş yaşadık. Siftah yapmadığımız günler oluyor, son iki üç gündür daha da kötü. Haberler de daha kötü olacağı söyleniyor, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmayın diyorlar ama bizim tabi ödemelerimiz var, borçlarımız var, vergi durmuyor, kira durmuyor. Bu sebeple bizi çok kötü etkiledi. Buraya günde yüz kişi giriyorsa artık sayı ona düştü, onda da alan olursa öpüp başımıza koyuyoruz. Esnaf kredisi aldım ama kredinin ödemesi altı ay sonra geliyor, ben parayı kullanmadığım için ödedim. Pek çok esnaf arkadaşım ödeyemedi. Çünkü süreç devam ediyor ve bizim işimiz insanla ve insan olmayınca da hiç bir şey yapamıyoruz. İçerden yiyoruz yani, şu an öz kaynağınız varsa sürdürebiliyorsunuz. Birçok arkadaşım, yan komşum, karşı komşum hepsi kapattılar.” dedi.

Ş. Ezgi Tuncel

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech