Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Haber Merkezi

Ersümer Dağlık-Karabağ sorununu kaleme aldı

Bölüm 4

  1. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Mustafa Cumhur Ersümer, Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorununu kaleme aldı. Ersümer, Dağlık-Karabağ sorunu ve Azerbaycan’ın enerji projeleri ile ilişkisini uzun uzun yazdı. Ersümer tarafından kaleme alınan yazının birinci, ikinci ve üçüncü bölümünü gazetemizde yayınlamıştık. Yazının 4.cü ve son bölümü…

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU VE AZERBAYCAN’IN ENERJİ PROJELERİYLE İLİŞKİSİ

Ersümer, ” BTC ve BTE projeleri, Türkiye’ye SSCB’nin dağılması sonrasında başta Azerbaycan olmak üzere Türk Cumhuriyetleri’yle kan bağımızı, soy bağımızı, kültür bağlarını daha da güçlendirdiği gibi ekonomik beraberliklerimizi de arttırmıştır. Bu bağlamda ülkelerimiz bu projelerle, bu bağların ötesinde enerji boruhatlarıyla birbirine kopmaz şekilde bağlanmıştır.

​BTC’nin salt Rusya, Gürcistan veya İran üzerinden geçmesi yerine Türkiye üzerinden geçmesinin sağlanması, hiç tartışmasız büyük bir diplomatik başarıdır. Türkiye ilk kez bu önem ve büyüklükte uluslararası çapta bir enerji projesine ev sahipliği yapmıştır. Türkiye’nin coğrafi temeldeki jeopolitik önemine, enerji projelerinin gerçekleştirilmesiyle “enerji politik” önem eklenmiştir. BTC’nin gerçekleştirilmesi ve daha sonra doğalgaz alanında gerçekleştirilen BTE projesiyle Türkiye’nin bir enerji merkezi olabilmesinin önü açılmıştır. Bu bağlamda Ceyhan’ın bir enerji terminaline dönüştürülmesi gündeme gelmiştir. Diğer taraftan Türkiye, enerji projelerinden çok önemli transit geliri/geçiş ücreti, alabilme imkanına kavuşmuştur. Bugün Irak Savaşı, Suriye Sorunu, İran’a uygulanmakta olan ambargolarla Ortadoğu petrolünün ithalatının riskli hale geldiği bir dönemde Türk kardeşlerimizin petrolü, Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayarak petrol sıkıntısı yaşanmamasına katkıda bulunmuştur. Diğer taraftan Azerbaycan’dan gelen doğalgaz da Türkiye’nin doğalgaz tedarik ettiği kaynakların çeşitlendirilerek doğalgaz arz güvenliğimize katkıda bulunmuştur. Bugün TANAP’ın da devreye girmesiyle, kardeş Azerbaycan Türkiye’nin en önemli doğalgaz tedarik ettiği ülkelerin başında ilk sıralara yükselmiştir. Dileğimiz, Azerbaycanlı kardeşlerimizle doğalgaz alanındaki bu işbirliğinin Avrupa’ya birlikte uzanmasıdır, TAP projesinde Türkiye’nin de yer alabilmesinin sağlanmasıdır.

Dağlık Karabağ’da Türk milleti ve Türk devleti, dün olduğu gibi bugün de tartışmasız bir şekilde, değişmez inanç ve ısrarla, can Azerbaycan’ın yanındadır, kayıp canların üzüntüsünü yaşarken, haklarını, vatan topraklarını geri alırken başarılarından da sevinç ve gurur duymaktadır. İki devlet, bir millet ve tek yürek olmanın onurunu yaşamaktadır. Son sözümüz Dağlık Karabağ Azerbaycan’ındır ve öyle de kalacaktır…”

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech