Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Teselli Bulduk

Çanakkale, her yaz yurt

Çanakkale, her yaz yurt dışından ve yurt içinden konuklarını ağırlar, kent Haziran ayı ile birlikte hareketlenmeye başlardı. Tarihi bir yazı, pandemi koşullarında geride bırakan Çanakkale’de, turizm faaliyetlerinin ne düzeyde olduğu merak konusu olmuştu. Kolin Hotel Genel Müdürü ve Türkiye Otelciler Birliği Çanakkale Temsilcisi Mehmet Satar ve Anzak House Hotel’in sahibi-Turizmci Hanifi Araz ile röportaj gerçekleştirdik. Satar, “Doluluk oranlarına bakıldığında Kuzey Ege birinciydi. Beklentilerin üzerinde bir hareketlilik gördük” ifadelerinde bulunurken, Anzak House Hotel sahibi Hanifi Araz, “Doluluk beklenenin ötesinde oldu ama sürdürülebilir bir durum değil. Destekleme gerekmektedir” dedi.

 

Türkiye bambaşka bir yaz sezonunu geride bıraktı. Antalya’da Rusların hareketliliği başladı. Gözler Akdeniz’e çevrildi ama Çanakkale merak konusuydu. Yaz aylarında, yurt dışından ve yurt içinden misafirlerini ağırlayan Çanakkale tarihi bir yazı pandemi koşullarında geride bıraktı. Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında Çanakkale’nin turizm performansını, Kolin Hotel Genel Müdürü ve Türkiye Otelciler Birliği Çanakkale Temsilcisi Mehmet Satar ve Anzak House Hotel’in sahibi-Turizmci Hanifi Araz ile konuştuk.

 

Satar, geride kalan sezonun kötü olmadığını dile getirdi.

 

“Doluluk oranının en fazla olduğu bölge Kuzey Ege”

 

Kolin Hotel Genel Müdürü ve Türkiye Otelciler Birliği Çanakkale Temsilcisi Mehmet Satar, “İçinde bulunduğumuz bu pandemi döneminde, özellikle bayramdan sonra Türkiye’de en çok turizm yapılan yer ve otellerin doluluk oranlarının en yüksek olduğu bölge Kuzey Ege oldu.

 

“Çanakkale-Assos-Bozcaada tercih edildi”

 

Dolayısıyla hareketliliğin merkez üssü Çanakkale, Assos ve Bozcaada çevresiydi. Bunu sadece ben söylemiyorum. İstanbul’daki turizm otoritelerinin söylemleri de bu yönde…

 

“Beklentilerin üzerinde bir hareketlilik yaşandı”

 

Diğer bölgelere bakacak olursak, Ege, İç Anadolu, İstanbul bölgesi baz alındığında en çok ziyaretçi alan bölge burası oldu. Yani çok iyiydi diyemeyeceğiz. Ama beklentilerin üzerinde bir hareketlilik yaşadık” ifadelerinde bulundu.

 

“Mart’tan itibaren kapalı süreçte, sektörler çöktü”

 

Anzak House Hotel’in sahibi-Turizmci Hanifi Araz, “Turizm faaliyetlerini 3 aşamada değerlendirmek durumundayız. Mart’tan itibaren kapalı süreçte, gerçekten sektörler çöktü. Büyük bir çöküş yaşandı. Turizm sektörü içinde bulunduğu 30 yıl içerisinde en büyük sıkıntıları yaşıyor.

 

“Otellerde beklenenin ötesinde bir doluluk yaşandı”

 

Haziran ayından itibaren, oteller, tesisler, hizmet sektörü faaliyete başladılar. Evet, Kuzey Ege kültür turları açısından, Çanakkale’de mola vermeyi tercih ettiler. Otellerde beklenenin ötesinde bir doluluk yaşandı. Gözlemlediğimiz kadarıyla ama doluluk oranları yüzde 50…

 

“Devlet desteğine ihtiyaç var”

Acenteler olarak bakacaksak, Avustralya ve Yeni Zelandalı turistler hiç yok. Zaten sayın Cumhurbaşkanı, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Her sektöre yetiştik, turizmcilere yardımcı olamadık” dedi. Turizm sektörü gerçekten bir afet süreci yaşıyor. Bunun için devlet desteğine ciddi anlamda ihtiyaç var. Oteller açısından bu doluluk seneyi kurtarır mı endişelerim var. Antalya’da Rusların gelmesi ile otellerde toparlanma oldu ama otellerin yüzde 50’ye yakını açılabildi.

 

“Son 15 gün içerisinde çekilme oldu”

 

Son 15 gün içerisinde bir çekilme oldu. Gerçek anlamda turizm sektörüne destek olunamazsa işler sürdürülebilir olmaktan çıkacak. Her gün satılık seyahat acentelerinin ilanlarını görüyoruz. Ekim sonuna kadar süreç sürdürülebilir olur diye düşünüyorum. Ekim sonundan sonra kısıtlamalar ile sektör tekrar olumsuz bir havaya girecektir diye endişeleniyoruz” dedi.

 

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech