Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Aşı salgını durdurur mu?”

Koronavirüs salgını bambaşka bir

Koronavirüs salgını bambaşka bir boyuta doğru ilerlemeye devam ediyor. Havaların soğumasına sayılı günler kala, koronavirüsün etkisini arttırabileceği ve sağlık personelleri için zor bir kışın geçeceği belirtiliyor. Son günlerde gündemde olan aşı ile ilgili ise konuşulanlar farklılık gösteriyor. Tüm Türkiye’nin merakla cevabını beklediği soru ise “Aşı salgını durdurur mu?” oldu. ÇOMÜ Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Aşı piyasaya çıksa bile korunma önlemlerine devam etmemiz gerekecek” değerlendirmesinde bulundu.

 

Son günlerde dünyanın gözü kulağı geliştirilen koronavirüs aşılarında. Panzehir bulundu, aşı salgını sonlandıracak, müjde aşı bulundu cümleleri 1 haftadır en çok okunan yazılar oldu. Mart ayından itibaren salgın ile boğuşan vatandaşlar ise en ufak bir müjdeyle dahi umutlanır oldular.

 

Aşı denemelerine ise dünyanın farklı noktalarında başlandı. Türkiye’de buna dahil… Herkesin merak ettiği soru ise “Aşı salgını durdurur mu?” oldu.

 

ÇOMÜ Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu ve sağlık personelleri önemli bir kışa hazırlanıyor ifadesinde bulundu.

 

“Salgının yıllarca devam etmesi kaçınılmaz”

 

Şener sosyal medyadan yapmış olduğu paylaşımda, “Çok etkili bir aşı. Yüzde 70 ve kitlesel aşılama olsa bile bu hızı keser ama zaman alacaktır. Koruyuculuğu az. Yüzde 50 bir aşı ile aşılanan sayısının da az olması durumunda salgının yıllarca devam etmesi kaçınılmaz.

 

“Kitlesel aşı zaman alacaktır”

 

Aşı Kasım-Aralık için ABD’de uygulanmaya başlayacak. 2021 sonunda ABD için genel aşılama programı olabilecek. Kitlesel aşı zaman alacaktır.

 

“Aşılanmış olmak hasta olmamak demek değildir”

 

Aşı piyasaya çıksa bile korunma önlemlerine devam etmemiz gerekecek. Bu uzun süreci iyi planlamak gerekir. Aşılanmış olmakta hasta olmamak demek değildir. Hafif geçirmek ve ölümcül olması ihtimalinin azalmasıdır.

 

“Sağlık personeli önemli bir kışa hazırlanıyor”

 

Sağlık personeli önemli önemli bir kışa hazırlanıyor. Bu süreçte maddi manevi moral-motivasyon çok önemli. Birlik olursak ancak, bu zorlu dönemi birlikte atlatırız” ifadelerinde bulundu.

 

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech