Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Stratejik stok oluşturulmalı”

Çanakkale Ticaret Borsası(ÇTB) Yönetim

Çanakkale Ticaret Borsası(ÇTB) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Çetin, ayçiçeği sezonunu değerlendirdi. Çetin, “Yağlı tohum ve türevlerinde ‘stratejik stok’ oluşturulması gerekiyor. Stok azaldığında, ham madde aldığımız ülkelerde fiyatlar yükseliyor. Stok azlığı fiyat artışı olarak tüketiciye de yansıyor” dedi.

Çanakkale Ticaret Borsası’nın(ÇTB) haberine göre; ÇTB Yönetim Kurulu Üyesi Birol Çetin ayçiçeği sezonu ile ilgili, sektördeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. ÇTB Yağlı Tohumlar Sektör Kurulu temsilcisi Birol Çetin, “Yağ, mutfaklarımızın vazgeçilmezi ve temel gıda maddelerimizden biri olduğu için ‘olmazsa olmaz’ konumdadır. Bizim en temel noktamız, üründe ve fiyatta istikrar ve öngörülebilirliktir. Ayçiçeği hasadının tüm hızıyla devam ettiği bugünlerde Karadeniz Havzası’ndaki ülkelerde ve ülkemizde yaşanan rekolte eksikliğinin etkisiyle alım fiyatlarında normal kabul edilemeyecek dalgalanmalar yaşanıyor. Örneğin Çukurova’da 2 bin 950-3 bin 100 lira ile başlayan alımların, İç Anadolu ve Trakya’da 3 bin 750 lirayı geçtiğini 4000 liraya geldiğini görüyoruz” dedi.

Çanakkale il özelinde bilgiler de paylaşan Birol Çetin Çanakkale’ye ise ülke genelinden farklı olarak rekolte eksikliği olmadığını ürünün kalitesinin yüksek olduğunu belirtti. İl genelinde 214.000 dekar alanda üretimi yapılan ayçiçeğinden toplamda 65 bin ton hasat alınmasının beklendiğini belirten Birol Çetin geçen yıl üretimin 62 bin ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.

İthalata bağımlı bitkisel yağ sektörünün dünya pazarlarındaki üretim rekoltelerinden ve fiyat dalgalanmalarından etkilendiğini de belirten Çetin, şu değerlendirmede bulundu: “Yerli üretimden eksik kalan yağlı tohum ihtiyacımızı uzun yıllardır Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkeleri ile Karadeniz Havzası’ndan karşılıyoruz. Ülkeler doğal olarak önce kendi ihtiyaçlarını güvenceye alıyor, kalanını ihraç ediyor. Gıda lojistiğinin zora girdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yaşadığımız şu günlerde gıda arzının güvenliği pandeminin doğrudan ve dolaylı etkileriyle daha da önem kazandı. Bu konuda acil önlem alarak, yağlı tohum ve türevlerinde ‘stratejik stok’ oluşturulması gerekiyor. Stok azaldığında, ham madde aldığımız ülkelerde fiyatlar yükseliyor. Stok azlığı fiyat artışı olarak tüketiciye de yansıyor.”

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech