Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yerli besiciye iktidar eliyle sopa vuruldu”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Venezuela ile Türkiye arasında imzalanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması çerçevesinde Venezuela’dan, peynir ithalatının önünün açılmasının, başta Çanakkale olmak üzere çiğ süt üreticilerine büyük zarar vereceğini ifade ederek, “Venezuela’dan peynir ithal edilecek olması canından bezen yerli besiciye iktidar eliyle vurulan sopa olacaktır” diye konuştu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, bir süre önce Venezuela ile Türkiye arasından imzalan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşmasının, Türkiye’deki üreticiye zarar vereceğini söyledi. Özgür Ceylan Ticaret anlaşmasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın sürekli olarak “yerli ve milli” vurgusu yapmasına karşın yerli ürünlerin yabancılaşmasının mimarları olduğunu ileri sürdü. Özgür Ceylan, AKP iktidarının ithalata bağımlı bir ekonomik büyüme modeliyle başarılı olmayı denemesine karşın 2002 yılında 129,6 Milyar Dolar brüt dış borçla devraldıkları ekonomiyi, 2020 yılının ilk çeyreğinde 431 Milyar Dolarlık dış borçla sürdürülemez hale getirdiklerini ve çareyi kamu varlıklarını özelleştirmekte aradığını söyledi. CHP’li Özgür Ceylan, iktidarın kalkınma anlayışının sonucu Cumhuriyet tarihinin en korkunç rekoru kırıldığını belirterek, “Gelinen noktada brüt dış borcun GSYH’ye oranı 2020 birinci çeyreği sonunda %56,9 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Özgür Ceylan, “iktidarın kendi üreticisini desteklemekten imtina ederek, saptan samana bu ülkede en kalitelisinin yetiştirilmesi mümkün olduğu halde her türlü tarım ürününü ithal etme sevdası dışişleri bakanımızın bir yurtdışı gezisi sonrası yeniden alevlendi” diye konuşarak Venezuela ile yapılan anlaşmayı eleştirdi.

“BİN 500 TON PEYNİR İTHAL EDİLECEK”

Türkiye’nin Venezuela’dan sıfır gümrükle tarım ürünleri ithal edeceğini bildiren Özgür Ceylan, “Cumhurbaşkanı kararına göre, “Venezuela’dan 500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları” ithal edilebilecektir” dedi. Özgür Ceylan, Venezuela’dan 5 bin 500 ürün için, çoğunluğu sıfır gümrük vergisiyle ithalatın önü açanların, “benim çiftçim, üreticim buna ne der” diye hiç düşünmediğini ileri sürerek, “İthal edilecek ürünler arasında ne ararsan var. Bu ürünlere tanımlanan kota miktarları ise 200 ile 5 bin ton arasında değişiyor” dedi.

“BUNLAR OLANI TÜKETMEYE ALIŞMIŞ”

Özgür Ceylan, yerfıstığından eritme peynire, ayçiçeğinden meyve ununa kadar her şeyin ithalat yoluyla karşılanması kararına tepki gösterirken, “Bunlar hazır olanı tüketmeye alışık olduklarından yerlilik ve millilik dillerine vurmuş. Saptan samana her türlü tarım ürününü ithal edeceksin, yetmeyecek eşsiz doğası ve zengin bitki örtüsü ile süt ve süt ürünleri üretimine katkısı ve bu alanda markalaşan peyniri ile ülkemiz açısından özel bir yere sahip olan Çanakkale’deki üreticiyi görmeyeceksin Venezuela’dan sıfır gümrükle peynir ithal edeceksin. Çanakkaleli de sana yerli ve milli diyecek öyle mi?” diye konuştu. Özgür Ceylan iktidarın kendi çiftçisine ve yetiştiricisine destek vermek yerine yabancı ülkelerden, tarım ve hayvansal ürün ithalatına vize vermesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Çanakkale ve ülke genelinde çiftçimiz, özellikle de hayvancılıkla geçimini sağlayan çiğ süt üreticileri ile peynir üreticileri feryat ediyor, ama seslerini duyan yok” dedi. Venezuela’dan peynir ithal edilecek olmasının, artan yem fiyatları nedeniyle canından bezen yerli besiciye iktidar eliyle vurulan sopa olacağını söyleyen Özgür Ceylan, “Türkiye’de süt tüketimi yaklaşık olarak kişi başı yıllık 34 kilogram. Avrupa’da ise bu ortalama kişi başı 60, Amerika kıtasında ise 58 kilogram civarında. Bu rakamları gelişmiş ülkeler seviyesine çıkaracak yapısal önlemleri konuşmamız gerekirken peynir ithalatı ile karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech