Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muhsin Çayan

DOĞAL GAZZZZ

İyi bir haftaya başlamak dileği ile Verilen müjdenin vatana millete hayırlı olmasını diliyorum. Gerçi karadeniz havzasında doğal gazın varlığı ,karadenize komşu olan ülkelerin üretimlerinden az buçuk çakıyorduk ama yine de sayın cumhur başkanımız benin tamamen ikna etmiş oldu.

Otomobil piyasası şimdi ne yapacak. Almanya 2022 de dizel araba üretmeme kararı aldı . elektrikli ve LPĞ ,LNG SDG kombinasyonlu hibrit arabalar piyasada olacak. Bizin TOGG 2022 den sonra elektrikli olarak ortaya çıkacak . Doğal gaz ile çalışan arabalar Türkiye de pek başarılı olmadılar. İlk denemeler belediye otobüslerinde olmasına rağmen verimli olamadı. Ancak  Avrupa LPG den başka SDG ( sıkıştırılmış Doğal Gaz ) kullanımını başarı ile kullanmakta. Bizde LPG kullanımı 1999 tarihinden beri almış başını gitmiş durumda. Eski yeni ( müsaade edilmiş )  model binek benzinli arabalarda kullanılmaya devam edilmektedir. SDG   Sıkıştırılmış doğalgaz (SDG) 200-250 bar basınçta sıkıştırılarak mukavemet gücü yüksek tüp şeklindeki araç depolarına doldurularak kullanılıyor. Bir bakımdan LPG’ye benzeyen bu yakıtın farklı ve maliyeti artıran tarafı basıncı sağlayacak kompresör. Mevcut bir istasyona SDG ünitesi eklemek yaklaşık 260 bin dolara maloluyor. Maliyetin tesisin özelliğine ve ülkelere göre 1 milyon doları aştığı oluyor. Araçlarda dönüşümün maliyeti ise küçük araçlarda 1500-2500 dolar, ağır tonajlı araçlarda 14 bin – 40 bin dolar arasında.  Doğalgaz, benzin ve motorin gibi kurşun, sülfür oksit ve partikül gibi çevreye zarar veren maddeler içermiyor. Yapılan bir araştırmaya göre AB ülkelerinde doğalgazın benzine oranla ortalama 4 kat, motorine oranla 2 kat daha ucuz olması da doğalgazı yakıt olarak cazip kılıyor.

Dünyada SDG ile çalışan otomobil sayısı 1.8 milyona ulaşırken, AB ülkelerinde de bu sayı son yıllarda 390 bini buldu. En fazla SDG’li aracın 120 bin adetle İtalya’da bulunduğu AB’de ulaşımda kullanılan yakıtların 2020 yılında yüzde 23’ünün biyogaz, doğalgaz ve hidrojen gibi alternatif yakıtlardan oluşması hedefleniyor. AB 2020 yılında 23 milyon ulaşım aracının SDG ile çalışması ve 46 milyar 950 milyon metreküp doğalgaz tüketmesini planlıyor.

Bulduğumuz doğal gaz önemli mi çok çalışmamız lazım çoook. Nasıl yetişeceğiz AB ye .

TEKNİK

Toyota, temiz ve sürdürülebilir gelecek için teknolojiler üretmeye hız kesmeden devam ediyor.

İnsan hayatını kolaylaştıracak teknolojileri tanıtan Toyota, daha çevreci ve daha sağlıklı yaşam alanları oluşturarak herkese hareket özgürlüğü sağlamayı amaçlıyor. Son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgını, mevcut sağlık çözümlerinin aksamadan sürdürülebilmesi adına teknoloji ve kullanımının ne kadar kritik olduğunun önemini bir kez daha ortaya koydu. Toyota’nın çeşitli fuarlarda sergilediği asistan robotlar ve yürüme araçlarının yanı sıra fonksiyonel mobilite araçları ise, güvenli bir geleceğe ışık tutarak gündeme gelmeye devam ediyor. Toyota’nın geliştirdiği ve geleceğin hareket serbestisini temsil eden E-Care Konsept Aracı, sağlık hizmetlerini hızlandırıp ileri bir boyuta taşırken, aynı zamanda daha güvenli ve risksiz bir ulaşım sağlıyor. E-Care ile geleceğin tıbbi muayenesinden örnekler veren Toyota, sunduğu otonom araç hizmetiyle birlikte hastaların sorunsuz ve hızlı bir şekilde istenen yere taşınmasını sağlıyor. Bununla birlikte yoldayken doktor ile iletişim kurma imkanı veren teknoloji, hastanın tıbbi muayenesinin dahi uzaktan yapılabilmesine imkan tanıyor. Aracın geliş saatini, evde bekleyen hastaya bildiren otonom araç, aynı zamanda hastanın ailesine de ulaşım detayları ve hastanın sağlık sonuçları hakkında bilgilendirme yapıyor. Sahip olduğu tıbbi tanı konseptleriyle birlikte hastanın çeşitli değerlerini uzaktan doktora iletebiliyor.

Toyota’nın geleceği yansıtan E-Care konsepti, koronavirüs gibi salgınların olduğu dönemlerde dahi, büyük önem taşıyan sağlık hizmetlerinin aksamamasını amaçlayarak geleceğin teknolojisine ışık tutuyor.

EYYYY KOVALAKUS

Müjdeyi duydun , Hemen bu hafta yaşam şeklini değiştir.Gazı bekleme.

Italian Volt‘un harika tasarımlı bu elektrikli motosikletinde artık bir motor sesi duyamayacaksın.  ne kadar etkilendin bilemiyorum. Motor sesi yok, benzin kokusu yok, yağ damlaları yok. Bütün bunlara rağmen müthiş bir performans seni bekliyor. Sessiz, ekonomik ve yüksek performanslı elektrik motoru tam 96 beygir gücü 208Nm tork sunuyor. 0-100km/s hıza sadece 4,6sn gibi bir sürede ulaşabileceksin. En yüksek hız olarak ise 180km/s belirtilmiş. Motosikletin gövdesi 3D yazıcı kullanılarak üretiliyor.

MİZAH

Müjdeyi duyan hazırlıklara başlamış anlaşılan…

Kalın sağlıcakla

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech