Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Haber Merkezi

ÖDÜL ve CEZA NASIL OLMALIDIR?

Küçük yaşlardan itibaren bize kızdıklarında kaşların çatılması, iyi bir şey yaptığımızda ise bize gülümsenmesi bir ödül ve ceza seklidir. Hatayı tekrar ettiğimizde anne ve babanın tepkisiz kalması hatayı tekrarlamamıza neden olacaktır.
Kimi zaman da anne ve babamızın aşırı tepkisi ve tutarsız cezalandırması bizleri daha fazla sıkıntıya sokar ve daha farklı psikolojik problemler davranış problemleri geliştirmemize neden olur. Bu nedenle cezalandırma sekli önemlidir. Çünkü cezalandırma sekli çocuğun kişilik gelişiminde ve sosyal gelişiminde önemli izler bırakır.

• Cezalandırmanın aşamaları nelerdir⁉

✔Öncelikle sunu belirtmek gerekir ki hiçbir davranış fiziksel ve duygusal cezalandırmayı hak etmez.
✔Çocuğunuzun yaptığı hataya karşılık uyarılarda bulununuz.
✔Yapılan hatanın şiddeti artmış ve devam ediyorsa; çocuğunuza hatalı olduğunu ve doğrusunun ne olduğunu anlatmanız gerekir. Bu açıkça o davranışın istemediğinin belirtilmesidir.
✔Yapılan hatanın devamı durumunda çocuğunuza bu davranışından dolayı ne tür cezalar alabileceğini anlatmanız gerekir.
✔Konuşma ve söylenen ceza yöntemine rağmen yapılan davranış devam ediyorsa cezayı uygulamak gerekir.

En uygun ceza yönetimi çocuğun sevdiği şeylerden mahrum edilmesidir.
• Tüm yöntemlere rağmen çocuğunuzun davranışı değişmiyorsa bir uzmandan yardım almanız gerekecektir. Bu durumlarda davranış bozukluğu, karsı olma-bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, depresyon ve uyum güçlüğü gibi sorunlar olabilir.
• Cezalandırmanın şekli,
Onaylanma bebeklikten itibaren var olan istektir. Bugün dahi hangi yasta olursak olalım onaylanmanın gerçekleşmesi için kişilerin yüz ifadelerine bakar ve gözleriz. Böylelikle yaptığımız şeyi tekrar etme olasılığımız artar. Fakat olumsuz bir yüz ifadesi ile karşılaşırsak o davranışa devam etmeyiz ve giderek sonlanır.
En iyi ödüllendirme duygusal ödüllendirmedir. Anne ve babanın çocuğunu öpmesi kucaklaması en sağlıklı ve başarılı ödüllendirmedir. Duygusal ödüllendirmeye imkan dahilinde ek ödüller vermek de mümkündür. Ama verilen ödülün manevi değerinin daha baskın olmasına dikkat edilmelidir.

Sevgiyle kalın 🌺

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech