Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz!”

Geçtiğimiz gün boşanma arifesindeki

Geçtiğimiz gün boşanma arifesindeki kocası tarafından katledilen Fatma Çakan için Çanakkale’deki kadın platformları da harekete geçti. Kadınlar, yaptıkları yazılı açıklamada katilin en ağır cezayı alması için elimizden geleni yapacağız diyerek konunun takipçisi olacaklarının sinyallerini verdi.

Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği – Kadın Danışma Merkezi (ELDER KDM), açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Durakta otobüs beklerken kocası tarafından öldürülen Sedef hemşireye, ‘ölmek istemiyorum’ diye feryat eden ve kocası tarafından kızının gözleri önünde  vahşice katledilen Emine Bulut’un ve bunun gibi katledilen birçok kadının acısını ve öfkesini yaşarken dün sabah  Çanakkale’de  Fatma K. işinden evine giderken 19 yaşındaki kızının gözleri önünde boşanmak istediği eşi tarafından bıçaklanarak vahşice katledildi.

Annenin ve kızının geleceğe dair umutları vardı. Bu umutları; yine kadını yok sayan, kadını kendi malıymış gibi gören, “bana itaat ederse severim, itaat etmez ise yok ederim” zihniyetine sahip bir cani yok etti. 19 yaşındaki genç kızın hayatı boyunca yaşayacağı travma da ayrı.

Ne yazık ki bu cinayetler ilk değil, kanunlar uygulanmadığı, canilerin en ağır cezaları almadığı, iyi hal uygulamaları kısmen de olsa uygulandığı ve ceza indirimlerine gidildiği ve en önemlisi 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmeleri amasız, fakatsız, lakinsiz uygulanmadığı sürece bu cinayetler son bulmayacaktır.

“HİÇBİR CANLIYI ÖLDÜRMENİN GEREKÇESİ OLAMAZ”

Pandemi dönemini yaşadığımız dönemde ev içi şiddet ve çocuk istismarlarında artış gözlenmektedir. Nisan ayında en az 20 kadın kocası, sevgilisi, evlenme teklifini kabul etmedi, çok seviyorum gibi gerekçelerle öldürülmüştür. Hiçbir canlıyı öldürmenin gerekçesi olamaz, olmamalı.

Kadını kendine itaat eden, bir cinsel meta gibi gören, katilleri, yargılamadan hak ettikleri en ağır cezaları vermeden, toplum içine bırakanlar da bu suça ortaktır.

Biz kadınlar bir kez daha hatırlatıyoruz. Kırmızı çizgimiz olan 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi, derhal, hiçbir bahaneyi gerekçe göstermeden uygulanmalıdır.

Bizler Fatma K.’yı öldüren katilin en ağır cezayı alması için kadın örgütleriyle birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz  ve davanın takipçisi olacağız.

Başka kadınlar ölmesin diye, çocuklar ağlamasın diye şiddetin karşısında olacağız, susmayacağız.

Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz.”

“KADIN CİNAYETLERİNE SON”

Çanakkale Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kısa bir süre önce defalarca şikâyet ettiği eski kocası tarafından herkesin gözü önünde katledilen Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” haykırışı hala kulaklarımızdayken bir kadın da Çanakkale’de kızının gözleri önünde boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Fatma K. kızıyla birlikte çalıştığı fabrikanın gece vardiyasından çıkmıştı. Yorgundu belki uykusuzdu ama yarınlarına dair umutları vardı. İki çocuk annesiydi, çocuklarının geleceğine dair hayalleri vardı. Kendisini evinde güvende hissetmiyordu bu nedenle de annesinin evinde kalıyordu ve o evin sokağında bekleyen boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından öldürüldü. Fatma K’nın umutları, hayalleri kadınları geleneksel rollere hapsetmek isteyen erkek egemen anlayışın sonucunda bitti, bitirildi. Aynı zamanda 19 yaşındaki bir çocuğun hayatında telafisi olmayacak çok derin yaralar açıldı. Onun annesi, babası tarafından gözlerinin önünde öldürüldü.

Bu cinayet Türkiye’de ilk değildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Nisan ayı raporuna göre Türkiye’de sadece nisan ayında en az 20 kadın erkek cinayeti kurbanı oldu. Kadınlardan biri ‘evlenme teklifini kabul etmediği’, biri ‘kıskançlık’, biri ‘çok sinirli olması’, biri ‘kaza sonucunda’ iki kadın da ‘kocasıyla husumeti olduğu’ bahanesiyle öldürüldü.

Kadınların altısı eşleri, sevgilileri ya da dini nikahlı kocaları, üçü oğlu, ikisi komşusu, ikisi arkadaşı biri de eve gelen kurye tarafından öldürüldü. Erkekler öldürdü ve kadınlar öldü.

AKP’nin cesaretlendirdiği, eril zihniyetin beslediği bu cinayetlerde, katilleri koruyan cezasız bırakan eril yargı suç ortağıdır. Diğer yandan devleti yönetenlerce de her gün kadını erkeğin malı gören, kadın yaşamı yerine aileyi önceleyen açıklamalar yapılmakta, kadınların kaç çocuk doğuracağından, nasıl giyineceğine, sokakta özgürce dolaşmasından, çalışıyor olmasına, kahkahasına kadar müdahale edilmektedir. Tüm bu saldırıların yarattığı sonuç ise daha fazla kadının şiddete uğraması ve öldürülmesi olmaktadır.

“FATMA’LAR ÖLMESİN DİYE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Her gün en az üç kadının vahşi bir biçimde katledildiği, yüzlerce kadının şiddet tehdidi altında olduğu için kolluk güçlerine ve yargıya başvurduğu Türkiye’de, binlerce kadının yaşanan adaletsizlikler, yanlış uygulamalar ve haksız yargı kararları yüzünden adalete güven duymadığı ortadadır.

Bizler Çanakkale Kadın Platformunun bileşenleri olarak, şiddeti engellemek değil faillerini korumak ve aklamak için örgütlü bir biçimde hareket eden tüm odaklara karşı duracağız. Şiddeti öven tüm yaklaşımları teşhir edeceğiz,  insanca yaşam koşullarının ve en önemlisi yaşam hakkının korunmasına yönelik politikaların hayata geçirilmesi için, başka Emine’ler, Saadet’ler, Fatma’lar ölmesin diye tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Katilinin hak ettiği cezayı alması için de Fatma K. davasının da sonuna kadar takipçisi olacağız.”

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech