Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hanelerimiz Küçülüyor

Bu yıl, yakın temas

Bu yıl, yakın temas ile bayramlaşamayacağımız, büyüklerimizi ziyaret edip ellerinden öpemeyeceğimiz bir Ramazan Bayramı’na hazırlanıyoruz. Koronavirüs salgınında riskli grupta olan aile büyüklerimizin birçoğu evinde yalnız bayram geçirmeyi beklerken, son açıklanan veriler de de hanelerimizin git gide küçüldüğünü gözler önüne serdi. Çanakkale de geniş aile oranının en düşük olduğu 5 il arasında yerini aldı.

2012 yılında Türkiye’de 3.69 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü, aradan geçen yedi yılda azalma eğilimi göstererek 2019 yılında 3.35 kişi oldu. Ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il, 6.11 kişi ile Şırnak olurken en düşük olduğu il ise 2.63 kişiyle Çanakkale oldu. Türkiye genelinde, geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranı azalıp tek kişilik hanehalkı oranı artarken, Çanakkale’nin de geniş aile oranı düştükçe düşüyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “İstatistiklerle Aile 2019” bülteni yayımlandı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre; Türkiye’de 2012 yılında 3,69 kişi olan ortalama hane halkı büyüklüğü azalma eğilimi gösterdi. Geçen yıla göre ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,35 kişi oldu.

İllere göre incelendiğinde, 2019’da ortalama hane halkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il 6,11 kişi ile Şırnak olarak kayıtlara geçti. Şırnak’ı 5,39 kişi ile Hakkari ve 5,38 kişi ile Şanlıurfa izledi. Ortalama hane halkı büyüklüğünün en düşük olduğu il ise 2,63 kişiyle Çanakkale oldu. Bu ili, 2,68 kişi ile Eskişehir ve 2,71 kişi ile Balıkesir illeri takip etti.

GENİŞ AİLEDEN OLUŞAN HANEHALKI ORANI AZALIYOR

Tek çekirdek ailenin tanımı yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya tek ebeveyn ve en az bir çocuktan oluşan hanehalklarıdır. Bu tanım kapsamında, ADNKS sonuçlarına göre; ülkemizde tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının oranı, 2014 yılında %67,4 iken 2019 yılında %65,1 oldu.

Öte yandan Çanakkale, yüzde 2.1 ile akrabasıyla evlenme oranı en düşük olan iller arasında yerini aldı.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech