Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şener Corona’yı 5 soruda özetledi

Çin’in  Wuhan kentinde ilk

Çin’in  Wuhan kentinde ilk olarak ortaya çıktıktan sonra hızla tüm dünyaya yayılan corona virüsü, Türkiye’de de tespit edildi. Resmi olarak şu an bir kişide bulunan corona virüsü hakkında ÇOMÜ Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, corona virüs ile ilgili çok merak edilen 5 soruyu yanıtladı.

ÇOMÜ’nün haberine göre; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener’den Koronavirüsün son durumuna ilişkin bilgiler aldık.

Corona virüs nedir, nasıl bulaşır?
Doç. Dr. Alper Şener, “2002-2003 SARS CoV ile yine Çin’de başlayan ve 2012’de MERS CoV ile Arap Yarımadasında tekrar ortaya çıkan bu virüs, üçüncü kez gündeme geliyor. Bölge yine alışıldık bir coğrafya, Çin. Ancak küçülen dünyada tek bir yerde kalması tabii ki imkansız. Ateş, kuru öksürük, solunum sıkıntısı ile başlayan klinik tablo hızla ciddi pnömoniye sebep oluyor. Diğer virüslerle kıyaslandığında bulaşıcılık daha yüksek ama öldürücülük daha düşük gibi görünüyor. Ancak yine de bu yorumları yapmak için henüz çok erken çünkü salgın hala devam ediyor. Ağız, burun yoluyla bulaşan virüs, alt solunum yollarına ve daha sonra tüm vücuda yayılabilmektedir.”

Corona virüs belirtileri nelerdir?
A.Ş, “Ateş, öksürük, solunum sorunları ve nefes darlığı.”

Corona virüs tedavisi nasıldır?
A.Ş, “Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalarak hastalığın yayılmasını engellemek yapılması gerekenlerdir.”

Corona virüsten nasıl korunabiliriz?
A.Ş, “Hastalığı bulaştırmamak için maske takılması çok önemli, çoğunlukla maskeleri korunma amacıyla kullanıyoruz ancak maskeler en önemli bulaştırmama yöntemidir. Ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi gerekmektedir. Hijyen suları, ıslak mendiller ve kolonyalar önemli birer temizleyici işlevi görür.”

Ülkemiz ve Çanakkale risk altında mı?
A.Ş, “Çanakkale açısından bakıldığında virüsün gözlendiği bölgelerden gelen kişilerle, bu virüsün bölgemize de taşınması ihtimal dahilindedir. Görüldüğü coğrafyanın diğer Koronavirüslere göre daha yaygın olması da bu ihtimali kuvvetlendirmektedir. Yurtdışından gelenlerin 14 gün süren kuluçka dönemi atlatıldıktan sonra rutin yaşamına dönmesi büyük önem arz ediyor.”

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech