Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

ÇANAKKALE EĞİTİM GÜNDEMİ

Milli Eğitim Bakanlığı 27 Şubat 2020 tarihinde Çanakkale’yi de ilgilendiren bir açıklama yaptı Açıklama da:

“Bu yıl, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Burdur ve Çanakkale’nin de aralarında bulunduğu 21 ilde en az bir Anadolu lisesi sınavla öğrenci alan okullar kapsamına alınacak. Geçen yıl bazı illerde, tarihi niteliğe sahip liseler, sınavla öğrenci alan okul kapsamına alınmıştı. Ancak geçen yıl LGS yerleştirmelerinde, bazı illerde sınavla öğrenci alan Anadolu lisesinin bulunmaması eleştirilmişti.”

“Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Özer, yaptığı açıklamada, geçen yıl her ilde tarihi liseleri mümkün olduğunca sınavlı okul kapsamına aldıklarını ancak 21 il kaldığını ifade etti.”

“Bu illeri de kapsama aldıklarını bildiren Özer, şunları kaydetti: “Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Ordu, Rize, Sinop, Tunceli ve Yalova’da merkez ve ilçelerde sınavla öğrenci alan Anadolu lisesi yoktu. Bu 21 ilimizde de artık bir Anadolu lisemiz sınavla öğrenci alacak. Böylece 81 ilde de sınavla öğrenci alacak en az bir Anadolu lisesi olacak. Burada amacımız, sınavla öğrenci alan okul sayısını artırmak değil sınavla öğrenci alan liselerin her ilde rahat bir şekilde ulaşılmasını sağlamaktır. Bir başka ifadeyle, sınavla öğrenci alan okulların tüm yurt sathında dengeli dağılımını önemsiyoruz. Bununla birlikte, tüm illerimizde sınavsız okulların kalitesini artırmak birinci önceliğimiz olmaya devam ediyor.”

Bakanlık geçte olsa her ilde sınavla öğrenci alan bir Anadolu lisesi olması kararını almış. 2 sene önce sınavla öğrenci alan Anadolu liseleri açıklanırken Çanakkale dahil 21 ili boş bırakmıştı. Çanakkale’de sınavla öğrenci alan fen liseleri var, meslek lisesi var, imam hatip lisesi var fakat Anadolu lisesi yok. Bu durum özel okullara talebi de arttırmıştı.  Alınan bu kararla seneye sınavla alan bir de Anadolu lisesi olacak. Bu lisenin hangi lise olacağı konusunda henüz resmi bir açıklama yok. Fakat edindiğim bilgilere göre MEB sınavla öğrenci alacak Anadolu liselerinin pansiyonunun olmasını gerekli şart olarak istiyormuş.

Alınan bu kararı sınava girecek öğrenciler üzerinde olumlu etki yapacağı kesin. Öğrencilerin sınava girerken ve sınava hazırlanırken motivasyonları artacak. Fen lisesi hedefi olmayan ya da fen lisesini kazanamayacağını düşünen öğrenciler için bir okul hedefi kalmıyordu. Hedefi kalmayan öğrenci de sınava hazırlık konusunda motivasyon geliştiremiyor ve sınavsız, diploma puanıyla mahalli yerleştirmeyle alan Anadolu liselerini hedef olarak koyup sınava yönelik çalışmasını önemsemiyordu. Başka bir konuda ilçelerde ve köylerdeki öğrenciler eğer fen liselerini kazanamasa kendi ilçelerinde  mahalle liseleri dışında gidecekleri bir okul kalmamış olması. Şimdi bu kararla Çanakkale’nin bütün ilçelerindeki hedefli ve başarılı öğrenciler merkez de bulunan sınavla öğrenci alan Anadolu lisesine sınavla girebilecek ve tek bir okula mahkum olmaktan kurtulacak. Dediğim gibi geç kalınmış ama doğru bir uygulama olan sınavla öğrenci alan Anadolu lisesi ilimiz eğitimine katkı sunacaktır.

Fakat ilimizdeki meslek liselerinin boş kalması hala bir sorun olarak devam etmektedir. Bu sadece Çanakkale’nin değil tüm Milli Eğitimin sorunudur. Bunun çözümüne yönelik bir adımda atılacak gibi görünmüyor. İlgi ve yetenek durumuna bakmadan amacı üniversiteye öğrenci göndermek olan Anadolu liselerine isteyen her öğrenciyi kabul etmek sanırım uzun vadede hem eğitim sistemi kalitesine hem de mezun öğrenci kalitesine bir katkısı yoktur. Eğitim sistemini rayına koymuş Avrupa ülkelerinde ki uygulamalar araştırılıp incelenmesine rağmen bu konuda bir önlem alınmaması gerçekten üzücü.  Görüşmek üzere…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech