Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sektör temsilcileri ÇTB’de buluştu

Tarım ve Tarıma Dayalı

Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi Sektörü İl Değerlendirme Toplantısı Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Toplantı Salonu’nda düzenlendi.

ÇTB’nin haberine göre Çanakkale Valisi Orhan Tavlı başkanlığında, Vali Yardımcısı ve Lâpseki Kaymakamı Tahir Şahin, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü  Halil İbrahim Büyükgaga, ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, ÇTB Yönetim Kurulu Üyeleri ve sektörden Borsa üyelerinin teşrifleriyle 10.01.2019 tarihinde Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı Salonunda 2019 yılının tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörü il değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Her sektörden firma temsilcilerinin katılım sağladığı toplantıda, sektör temsilcileri öncelikle firmaları, çalışmaları ve markaları hakkında ayrıntılı bilgi verdiler. Temsilciler ayrıca yaşadıkları problemler ve yapılması gereken çözümler ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Tarım sektörü İlimizin en önemli sektörlerinden biri. Bu şehrin potansiyeli tarımda. Bizler 2016 yılından bu yana bu sektör için çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. En büyük proje Ezine Gıda ihtisas OSB’si. Bu sektörün lokomotifi olabilecek bir proje. Tarımsal ürünlerde özellikle domateste hastalık ve zararlılar ile toplu mücadele çalışmaları. Başkanlığını yürüttüğüm Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın ihracat potansiyelini arttırma çalışmaları çok önemli projeler.Aynı zamanda Bayramiç Baraj gölü havzasındaki köylerde uygulamaya başlanılan zirai ilaç ambalajlarının toplanarak bertaraf edilmesi projesi 2019 yılında il genelinde tüm ilçelerimizde yapılmasını planladık.”dedi

Vali Tavlı “Bizim amacımız 18 Mart 2022’de 1915 Çanakkale Köprü bittiğinde şehrin buna hazır olması çok önemli. Hedefimizi büyük tutarak buna göre organize ediyoruz. Köprü sonrasında Çanakkale’yi hazırlamak önemli olan. Tarımda da güzel çalışmalarımız var. Ezine Gıda ihtisas OSB’si Tarım sektörümüzün lokomotifi olacaktır.Ticaret Borsamızında sektöre önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.

Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin ise Kamu ve özel sektörün gece gündüz demeden üretim için hep birlikte çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizdi. Birlikte hareket etmenin önemine değindi. Kobilerimizin proje desteklerinden yararlandırılmaları ile ilgili olarak özel gayret içerisinde olduklarını ifade etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Erdem Karadağ; Çanakkale’miz tarım ve hayvancılıkta çok önemli bir yerde. 111 farklı ürün üretilen ilimizde Tarımsal ürün değerleri toplamımız beş milyar TL’yi aşmış durumdadır. Bitkisel üretimde üretim miktarı bakımından Türkiye’de ilk 10 a giren 45 ürünümüz var. Gece gündüz merkez, ilçe ve köylerimizde ekiplerimiz ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Cumartesi günleri de ekiplerimiz köylerde. Köylümüzün birebir sorunlarını dinleyerek sorunlarına çözüm sunmaktadır. dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, konuşmasındaÜlkenin en büyük ihtiyacı olan şey dış ticaret açığınının tamamen ortadan kalkması. Çanakkale de bununla ilgili en ciddi potansiyele sahip olan illerden biri. Dış ticaret açığını azaltan bir şehir. Hakikaten bakın herkesin kendine göre iyi bir ihracat rakamı var ama ithalat rakamları en az olanlar.

Bir diğer konu insan kaynağı ile ilgili eksiklerimiz var, teknik personeller, ara elemanlar,  profesyonel yöneticilerimiz ile ilgili.. Bununla da ilgili üniversitemiz ile işbirliklerimiz var sürdürülebilir olması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Başkan Üzen İl olarak çok şanslı olunduğumuzu vurgulayarak  “İlimiz için en önemli sektör olan Tarım öncelikle Sayın Valimizin de en önem verdiği sektörümüz.. Yine aynı zamanda  tarımdan sorumlu valimiz olan Lapseki kaymakamımız olsun, Gıda tarım ve hayvancılık İl Müdürümüz ve Şube Müdürlerimiz olsun bizlerin sürekli teşviki mesaide olduğumuz, her zaman işbirliği içerisinde bulunduğumuz kurumlar. Sözlerimi sonlandırırken çalışmalarımız konusunda bizlerin her zaman yanında yer alan Valimiz Sayın Orhan Tavlı’ya, hiçbir zaman bizden desteklerini esirgemeyen ve her zaman bizleri yönlendiren Vali Yardımcımız Sayın Tahir Şahin’e ve İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Erdem Karadağ’a ve ekibine bugün toplantımıza katılımları ile şeref veren değerli üyelerimize teşekkür ederiz.” dedi.

Meclis Başkanı Abdullah Deniz, “2023 hedeflerimize çok önemli katkı sağlayacağına inandığımız Ezine Gıda İhtisas OSB’yi çok önemsiyoruz. Bölgemizin öncelikli sektörleri arasında yer alan; süt ve süt ürünleri ile zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere, gıda ürünleri üretiminde faaliyet gösteren işletmelerimiz, Gıda İhtisas OSB’nin kurulmasıyla birlikte; kümelenme modeli oluşturmaları ve marka değerlerini arttırarak AB ile rekabet edebilecek standartlara ulaşmaları sağlanacaktır. Üyelerimiz ile birlikte Borsamızın Ezine Gıda ihtisas OSB’sine ayrı bir değer katacağına inanıyoruz” dedi.

Çanakkale’nin milli hâsılasında en büyük pay sahibi olan tarım ve hayvancılık sektörünün ele alındığı  toplantıda; Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin bölge ekonomisine sağlayacağı katkılar, Çanakkale Boğaz köprüsü ve sektöre katkıları, Finansmana erişim ve Ziraat Bankası kredileri, Arazi toplulaştırma çalışmaları, hayvansal gübrelerin kullanımı ve çevreye etkisi, sertifikalı tohum kullanılması, E-ticaret, Dış Ticaret istihbarat merkezi oluşturulması, Nitelikli eleman  ihtiyacı, tarım ürünlerinin yaz döneminde deniz geçişlerinin planlanması. Tarımsal destekler. Kobilerimizin proje desteklerinden yararlanma durumu konularında Sektör temsilcileri ile istişare edildi.

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech