Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Bu toprağın sesi olacağım”

Çanakkale’nin geçimini topraktan sağlayan

Çanakkale’nin geçimini topraktan sağlayan en genç çiftçilerinden biri olan Tayfun Barın, 31 Mart Yerel Seçimleri için CHP’den İl Genel Meclis Üyesi aday adayı oldu. Gazetemize Çanakkale tarımının durumunu ve üye olarak seçilirse yerel mecliste köylünün nasıl sesi olacağını anlatan Barın, “Yeşili sadece mezarlıklarda görmemek için adayım.” diye konuştu.

Bir önceki dönem Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) Merkez İlçe yöneticiliği de yapan Tayfun Barın, hala İntepe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde Başkan Yardımcılığı görevini icra ediyor. Ana gelir kaynağı tarım olan genç çiftçi ve genç siyasetçi Barın, çiftçinin durumunu en iyi bilenin kendisi olduğunu ileri sürdü.

KÖYLÜLER NEREYE GİDİYOR?

Köylerde genç çiftçilerin kalmadığını belirterek sözlerine başlayan İl Genel Meclis Üyesi aday adayı Tayfun Barın, “Köylerdeki tarım arazileri ciddi anlamda yatırım gibi amaçlarla yabancılara satılıyor. Köylüler de genelde otel gibi başlarının işyerlerinde çalışıyor. Bazıları da kendi sattığı topraklarda çalışarak yaşam mücadelesine devam ediyor. O kadar çok çiftçi temsilcisi var ama ben bunların çiftçileri temsil ettiğine inanmıyorum. Sadece iktidarın bir kolu olarak çalışıyorlar. Bunun canlı örneğini görmek isteyen varsa, sabah 7-7:30 gibi köy meydanlarına davet ediyorum. Bu insanların nereye gittiğini görmelerini istiyorum. Çiftçiler tarlasını terk etti. Başkalarının işinde çalışmak üzere köyden ayrılıyorlar. Köylülerin kendi tarlasına mı başkalarının işine mi gittiklerini rahatça görebilirler.”

“HANİ MAZOTUN YARISI SİZDENDİ?”

“Devlet büyüklerimiz, çiftçi temsilcilerimiz ‘mazotun yarısı bizden’ gibi kampanya yürüttüler, söylemlerde bulundular ama bu söylemleri yaptıklarında mazotun fiyatı 4 TL idi. Şimdi ise 6,45…

Devlet büyüklerimize de çiftçi temsilcilerimize de sorarım ne oldu bizim mazot işi? Vermediler, iptal ettiler. Yat sahibi trilyonluk yatına vergisiz mazot alıyorken biz üretmek için kullandığımız traktörümüze niye vergisiz mazot alamıyoruz?”

“BİR KİLO BUĞDAYA BİR BARDAK ÇAY İÇEMİYORUZ”

“Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiyi sömüren bir kurum olduğunu düşünüyorum. 10 bin liralık bir ürün aldığımızda 4 yılda faiziyle birlikte 16-17 bin lira gibi bir para ödüyoruz. Bu çiftçiyi bitiriyor. Biz bir kilo buğday karşılığında bir bardak çay bile içemiyoruz. Çiftçi temsilcilerimizin de neden buna sessiz kaldığını merak ediyorum. Çiftçi borç içinde yaşam mücadelesi veriyor. Kredi kullanmayan bir çiftçi yok. Çoğunun hem ruh sağlıkları hem aile ilişkileri bozulmak üzere… Şuan resmen çiftçi, kredi ekip faiz biçiyor.”

“BU TOPRAĞIN SESİ OLACAĞIM”

Çiftçinin durumunu değerlendirdikten sonra neden aday olduğunu da anlatan Barın, “En genç çiftçilerden biriyim. Ana gelir kaynağım da tarım. Batakovasındaki yerlerimi işleyip kazanıyorum. Geçimini toprakla sağlayan biri olarak toprağın değerini iyi biliyorum. Bu toprağın sesi olacağım.

31 Mart Yerel seçimlerinde, İl Genel Meclisi Üyeliğine talibim. Önseçimde üyelerimizin desteği ile nasip olur da aday olursam ve başta çiftçilerimiz olmak üzere Çanakkalelilerin oyunu alıp meclise girebilirsem, çiftçilerimizin yerel meclisteki sesi olacağım. Denge siyaseti değil, toprağımızın kültürümüzün sesi olacak bir siyaset yapacağım.”

NEDEN ADAY OLDU?

“Kırsalın derdini çeken biziz, edebiyatını yapanlar belli. Her karışı alınteri ve kanla savunulan bu topraklara betonları dikmek için değil, tarım ile değer katmak için adayım. Çalışkan köylülerimizin rüzgârı olmak için adayım. Türkiye’mizin lokomotifi, tatil bilmez isyan bilmez çiftçimizin kılıcı olmak için adayım. Köy enstitüleri ruhuyla CHP’nin kırsaldaki gücüne güç katmak için adayım.

Doğup büyüdüğüm, tarihe tanıklık etmiş, Marmara’nın ve Egenin zirvesi, yeşilin maviyle birleştiği Erenköy’üm katlediliyor. Neden mi? Rant uğruna… Bu katle izin verenler tarih katilidir. Doğa katilidir. Çanakkale düşmanıdır. Neden mi il genel meclisi üyeliği ne adayım? Yeşili sadece mezarlıklarda görmemek için…”

Genç siyasetçi Barın, bu hafta sonu yapılacak meclis üyeliği temayül yoklamasında CHP’li üyelerin desteğini beklediğini kaydederek konuşmasına son verdi.

Eylem Gözeldere

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech