Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hangi Vücut Tipi Nasıl Beslenmelidir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran ile vücut tiplerine göre beslenme konusunda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Kilo verseniz bile istediğiniz vücut şekline ulaşamayabilirsiniz. Bunun tek sebebi; vücutta yağların farklı yerlerde depolanıyor olmasıdır. ‘Mucizevi diyetler’ istediğiniz kiloya ulaştırır, ancak bölgesel olarak biriken yağlardan sizi kurtaramaz. Yapmanız gereken şey; vücut tipinizi öğrenmek ve buna göre beslenme planı oluşturmak. Diyetisyen Begüm Kuran ile vücut tiplerine göre beslenmeyi konuştuk.

Diyetisyen Kuran; “Sağlıklı kilonuzu korumak veya sağlıklı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız beslenmenizde vücut tipinizi göz önünde bulundurmalısınız. Hangi vücut tipine sahip olduğunuzu bilmenin size birçok faydası vardır. Zayıf ve güçlü olan kaslarınızı bilir ve vücudunuzun bozulmaya yüz tutmuş kısımlarını görürsünüz yani kendinizi erken teşhis etmiş olursunuz ayrıca denediğiniz egzersiz ve beslenme programının daha iyi sonuç vermesini sağlayabilirsiniz” dedi.

DİKDÖRTGEN VÜCUT

Dikdörtgen vücut tipinde olanlar yani, dar kalçalar ve oyuntusu olmayan bir bele sahip olanların kilo alma ihtimali düşük olsa da avokado, badem ve somon gibi sağlıklı yağlar içeren besinler tüketmeli. Bununla birlikte bitkisel proteinlere ağırlık vermeli.

ELMA TİPİ VÜCUT

Vücudun orta kısmından kilo alan elma vücut tipinde olanlar sağlık açısından en tehlikeli olanıdır , yağ hücreleri büyük ve iç organlara yakındır. Düşük glisemik indeksli besinler ve yağsız protein gruplarını tercih etmelidirler. En iyi beslenme şekli az ve sık yemek. Günde 6 öğün idealdir ancak porsiyonları küçük olmalı.Lif bakımından zengin besinler, meyveler, sebzeler, C vitamini, yağ oranı düşük süt ürünleri tüketebilirler. Ekmek, fast food ve bazı sebzeler gibi gaz ve şişkinliğe neden olan besinlerden uzak durmalılar.

ARMUT TİPİ VÜCUT

Kalça kısmı gövdeden daha geniş olan armut vücut tipine sahip kişiler et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, protein oranı yüksek besinler tüketmeli. Karpuz ve ananas gibi meyveler metabolizmayı yavaşlatan toksinlerin vücuttan atılmasını sağladığı için sizin için idealdir. Yeşil çay da armut vücutlular için muhteşem bir içecek.  Öte yandan sodyum oranı yüksek besinlerden kaçınmalılar. Tuz alımını azaltın ve ekmek, makarna ve pilav gibi rafine edilmiş yiyeceklerden uzak durun. Bunun yerine tam tahıllı besinler tüketebilirsiniz.

KUM SAATİ TİPİ VÜCUT

Kilosu vücutta eşit dağılan kum saati vücut tipi en çok sahip olmak istenen vücut tipi olsa da kum saati vücut tipine sahip kişilerin kan şekeri seviyesinin yüksek olması muhtemeldir. Bu yüzden glisemik indeksi düşük besinler tüketilmesi önerilir. Günde 5-6 öğün tüketmeye özen gösterin. Taze meyve ve sebzelere ağırlık verin, sağlıklı yağlar tüketin. Ekmek, makarna ve pilav gibi rafine edilmiş yiyeceklerden kaçının.

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech