Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Suda Yöntem Kargaşası

Çanakkale Belediye Meclisi Haziran

Çanakkale Belediye Meclisi Haziran Ayı toplantısının gündeminde, AK Parti Grupbaşkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın Kent Konseyi ziyaretinde değindiği SU tartışması vardı.

Merkez’de su ücretlerinin “pahalı mı? – ucuz mu?” olduğu polemiğini konunun asıl muhatabı olan Çanakkaleli yurttaşlara sorduk.

Birden çok farklı görüş bildiren kentlilerin düşünceleri şöyle;

Rahmi Sonat: “Aylık 35 Lira su faturası ödüyorum. Normal bence. Siz asıl elektriği araştırın bence. Doğru mu yazıyorlar yanlış mı yazıyorlar bence ne olduğu belli değil. Bir ay bakıyorsun 50-60 Lira geliyor. Bir ay bakıyorsun 110-120 lira geliyor. Neye göre geldiğini de bilmiyoruz. Bakıyorum faturaya evde dursan da aynı kilowatt, durmasan da aynı kilowatt. Yani anlamıyorum ben.

Veysel Köktepe: “Pahalı bence… Herkes pahalı diyor, ben de pahalı diyorum. Aylık 45-50 liralık su faturası geliyor. Pahalı.

Ahmet Kaya: “Aylık 7-8 ton su kullanıyorum. 20 lira, 22 lira falan yapıyor. Su pahalı değil fakat vergiler çok pahalı oluyor. 5 ton su alıyorsun 22 lira tutuyor. Bir de faturaya bakıyorsun, yüzde bilmem kaç çöp vergisi, atık su vergisi, katık atık vergisi, KDV topluyorsun 22 lira… Esas bir de su bedeli yazıyor 5 liralık su 9 lira. Neredeyse yarısı vergi… Bence maliyetler normal fakat vergilerle anasının gözü aynı akaryakıtta olduğu gibi.

Cahit Geltürk: “Bana her ay başı 40-50 lira su faturası geliyor. Daha bugün yatırdım bir dünya vergi… Nerelere gidiyor anlamıyorum da hiç. Gerçi biz artık bunları önemsemiyoruz pek. Ben kendim çiftçiyim. Bir bardak çay parasına bir kilo buğday veriyorum. Her şeye zam geldi. Mazot olmuş 4,60 kuruş. Gübre 50 liradan başlıyor, 70 liraya kadar. Bize bu su faturasındaki kazıklar ufak geldiği için önemsemiyoruz. Beni yaşım 64. 64 seneden beri bu işlerle uğraşıyorum hep aynı… Senin gibi daha kaç kişi not aldı, değişen hiçbir şey yok. Köyleri gidin bir dolaşın. Esas köylünün derdini bir dinleyin. Eskiden köylü Çanakkale’nin efendisiydi. Şimdi Çanakkale köylünün efendisi oldu. Artık köylünün harcamaya parası yok.”

Vehbi İmran: “Benim su faturam aylık 30-35 lira civarı geliyor. Bence içinde bulunduğumuz hayat şartları açısından baktığımızda bence normal. Biz Türk Milleti olarak müsrif bir milletiz. Ben kendim emekli veterinerim. Azla yetinmeyi bilmediğimiz gibi, kullandığımız aletleri veya malzemeleri ihtiyaçlarımızın üzerinde kullanıyoruz. Su dahil, elektrik dahil böyle… Bazen bakıyorum denk geliyor, vatandaş elini, yüzünü yıkayacak şar şar su akıtıyor. Veyahut bir yerde arıza oluyor onu zamanında yaptırmıyor, israfa neden oluyor. İki kar yağar mesela. Burada kar kalmaz fazla… İki gün kar olur, evin günlük ihtiyacı 1 tane bile olsa gider 5 tane ekmek alır vatandaş. 2 gün sonra tekrar bak, çöp tenekesine atarken görürsün. Çok ucuz olması da iyi olmaz bence yani. Gereksiz kullanım daha da artar. Bir aylık 30-35 lira su faturası normal bence. Yıkanması, çamaşırı bulaşığı kullanılıyor yani. Yalnız Dardanos’ta biraz pahalı sanırım. Orada da evim var. Orada 6 lira. Sebebini bilemiyorum tabi.”

Arif Eker: “Ben kendim yalnız yaşıyorum. Evimle de pek ilişiğim yok. 25-30 lira gibi bir su faturası geliyor. Bence çok fazla, çok pahalı.”

Sabih Can Durmuş – Aslı Yıldız

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech