Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kıymayın Efendiler!”

Cumhuriyet Halk Partisi İl

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Nejat Önder, değiştirilmek istenen Zeytin Yasası ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak, zeytincilik tasarısının geri çekilmediğini belirtti.

 “Zeytinliklere kıymayın efendiler!” diye seslenerek işin peşini bırakmayacaklarını belirten CHP İl Başkanı Nejat Önder, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sanayi ve ticarette maliyetleri düşürmek, teşvikleri ve üretimi arttırmak için hazırlandığımız pakete, zeytinliklerin imara açılmasını, meraları ve kıyıların tesislerle doldurulmasını eklediler. Ülkemizin üretim reform paketine ihtiyacı var. İşsizliğin çözümü ancak böyle sağlanabilir. Büyüme, istihdam, üretimin artması, sanayinin gelişmesi tamam, ancak zeytin ağacını yok etmenin bu görüşmelerde ne işi var?

“YASA BANA BUNU VERDİ”
“Tasarıda ağaç başına 2.000 TL ceza getirilmesi planlanmaktadır, Cumhuriyet Halk Partisi bu tasarının geri çekilmesini talep etti. 6 dönüm bahçesi ve 20 ağacı olan bir evde yaşıyorum. Yanımdaki evlerin fiyatları 1,5 milyon TL’den başlıyor. Ağaç başına 2.000 TL’den, 20 ağacın cezası 40.000 TL eder. 2.000 TL’ye bütün müteahhitlere ağaçlara kestirirsiniz. Çünkü 1 milyonluk rant edilen bir villada bir zeytin ağacına seve seve 2000 TL verip ‘Kestim kardeşim ne diyorsun yasa bunu bana verdi’ diyebilir. İnsanla dalga geçmeyin.”

“NİÇİN HAPİS CEZASI MADDEDEN KALDIRILDI?”
“Hayvan otlatılan zeytin alanlarında özellikle küçükbaş ve büyük baş hayvanların ağaçlara zarar verdiğini biliyoruz. Bununla ilgili daha önce üç buçuk ay hapis cezası vardı. Bu maddelerde o ceza kaldırılmış gözüküyor. Niye bunun kaldırılmasına gerek görüldü?”

“İMARA AÇILMASININ KARŞISINDA OLACAĞIZ”
“Henüz Organize Sanayi Bölgeleri doldurulamamışken, zeytin alanlarının neden yok edilmek istenmektedir. Aliağa’da, Tire’de, Kemalpaşa’da, sanayi bölgeleri doldurulamadı. Sanayi sitesi %60 kapasite de, OSB sanayi sitesi boş duruyor. Aliağa OSB boş duruyor. Yani sanayi bölgesi diye hazırlanmış bu alanlar, boş dururken; sanayi yapacağız, diye zeytin alanlarını yok ederek, tanım içerisinde zeytinlik Sahanın ‘Bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan olarak tanımlanmasının mantığı nedir? Bu yasanın içerisinde geçen yetmiş altı maddenin içerisinde üç dört tanesi var ki; sanki içine maksatlı olarak konulmuştur. Nasıl olsa bu geçer, muhalefet de bunu destekler, bu üç dört taneyi de araya koyalım; bu da buradan kim vur duya gider. Geçmiş yıllarda 6 kez gelmiş ve geçmemiş bu yasayı kimler tekrar önümüze getiriyorlar? Asıl amaçları madenler mi? Bunları geri çekmenizi tavsiye ediyoruz. Burada zeytinliğin saha tarımı olmaktan çıkartılarak, bas cezayı kes ağacı yap üstüne villayı…”

MİLYONLARCA VATANDAŞ YERİNE BİRKAÇ YANDAŞ

“Tarımsal ve sosyoekonomik yönden ciddi öneme sahip zeytincilikle, doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 10 milyon kişinin geçimini sağladığı düşünüldüğünde bu tasarı milyonlarca insanımızı yoksullaştıracak ve üretimi ciddi ölçüde sekteye uğratacaktır. Bu kanun tasarısı kim ya da kimlerin isteği doğrultusunda, kimlere ve hangi şirketlere arazi tahsis etmek için hangi bilim insanlarının hangi bilimsel verilerine göre hazırlanmıştır? İktidar, milyonlarca vatandaş yerine birkaç yandaşı tercih etmiştir.

Önergelerimiz açık, tavrımız nettir.
zeytinimize, Kıyımıza, Meramıza Dokundurmayız! Gerçek durum budur,

Bazı medya organlarında çıkan ‘İktidar ve Muhalefet Uzlaştı’ yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Tasarının zeytincilik, mera ve kıyıya ilişkin maddelerinin tasarıdan tümüyle çıkarılması yönündeki önergelerimiz komisyon başkanlığına verilmiş ve geri çekilmemiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Haber Merkezi

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech