Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balıkçıların Kabusu: Yunuslar

Balıkçıların Kabusu: Yunuslar Boğazdan

Balıkçıların Kabusu: Yunuslar

Boğazdan geçen yunuslar balıkçıların kabusu oldu. Balıkçılar, attıkları ağlardaki balıkları yiyebilmek için ağları da yırtan yunuslardan yaka silkti.

Ağlardaki balıkları yemeye alışan yunuslar, balıkçıların kabusu oldu. Balıkların yunuslar tarafından çalındığını söyleyen balıkçılar kendi aralarında yunuslara hırsız lakabını takmışlar. Gözle görülür bir zarara uğradıklarını belirten balıkçılar, durumu gülerek anlatıyorlar. Yunuslarla baş etmenin bir yolu olmadığını ancak büyük balıkçı teknelerinin bu durumu ortaya çıkardıklarını ifade eden balıkçılar, yunuslardan önce davranarak işlerini yapmaya çalışıyorlar. 14 yaşından beri bu işin içinde olan Hamdi Anık, durumu şöyle anlatıyor: “Balık tutmak için gece bıraktığımız ağları sabah yırtılıp, delinmiş buluyoruz. Ağlarımıza takılan küçük balıkları yemek için gelen yunuslar ağları yırtıyor. Büyük balıkçı teknelerinin denize attıkları balıklar nedeniyle yunuslar bu tip beslenmeye alışıyorlar. Bizi ciddi anlamda zarara uğratıyorlar. Uskumru familyasından kolyoz, kupes yani kupa gibi balıkları tutuyoruz. Ama yunuslar kabusumuz oldu. Ağlara takılan küçük balıkları, bizden önce gelip ağları yırtarak yiyorlar. Çok fazla ağımız kullanılmaz duruma geldi, tamir edebildiklerimizi ediyoruz. Deniz kaplumbağaları da bazen aynı şeyi yapıyorlar.”

“AĞ YOK, BALIK YOK, PARA YOK”

Tüm gün ağları örmekle uğraşan 60 yaşındaki Hüseyin Karadağlı ise “Yunusların bize zararı çok fazla. Birçok balığı tutuyoruz, yunusların en çok sevdiği ise barbunyadır. Bulurlarsa hiç kaçırmazlar. Ağdaki balıkların yarısını alıp götürürler. Artık onlar da hazıra alıştılar. Balıklarla beraber ağlar da gidiyor, yırtıyorlar. Biz bütün gün bu ağları tamir ediyoruz, dikiyoruz. Gece balığa atıyoruz, sabah yine aynı oluyor. Pratik olup yunuslar gelmeden önce davranırsak balıkları alıyoruz yoksa elde bir şey kalmıyor. Ağ da gidiyor, balık da gidiyor, para da gidiyor.” diyor.
Kendi yiyeceğini kendileri arayan yunuslar da artık hazıra alışmış durumda… Biz insanlar dünyanın dengesini her geçen gün kendi çıkarlarımız doğrultusunda değiştirirken, hayvanların da bundan nasibini almasını bu ve benzeri durumlarla sağlıyoruz.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech