Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Assos UNESCO Dünya Miras Listesi’nde

Assos UNESCO Dünya Miras

Assos UNESCO Dünya Miras Listesi’nde

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ile birlikte dün İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde basın açıklaması ve sunum gerçekleştirdi.

Dokuz, kamuoyuna yaptığı açıklamada Ayvacık İlçesi’ne bağlı Behramkale Köyü’ndeki Assos Ören Yeri’nin, UNESCO Dünya Mirası listesine geçici olarak girmeye hak kazandığını söyledi.

Uzun bir süredir Assos’un UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girebilmesi için çalışmalar yapılıyordu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, dün yaptığı basın açıklamasında Çanakkale Turizmi için müjdeli bir haber verdi. Dokuz, “Troia Antik Kenti’nden sonra Assos, UNESCO Dünya Mirası listesine geçici olarak girmeye hak kazandı” dedi. Dokuz, daimi listeye girmek için çalışmaları devam edeceğini açıkladı.

“DAİMİ ÜYELİK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRECEK”

Gerçekleştirilen toplantıda Ayvacık İlçesi’ne bağlı Behramkale Köyü’ndeki Assos Ören Yeri’nin, UNESCO Dünya Mirası listesine geçici olarak girmeye hak kazandığını söyleyen Kemal Dokuz, “Assos Ören yerinin kültür mirası listesinde yerini alması için yaptığımız başvurumuzu Bakanlığımız kabul etti. Bakanlığımız da bu başvuruyu UNESCO Dünya Komisyonu’na göndermiş bulunuyor. Ve orada da bu başvurunun kabul edildiğini öğrendik. Tabii bu aşamadan sonra da bir süreç işleyecek. İlk olarak geçici listeye alındı. Bundan sonraki sürecin sonunda ise daimi olarak kabul edileceğiz. Fakat bu süreçte komisyon, Çanakkale’ye gelip Assos Ören yerini ziyaret edecek ve kriterlere uyup uymadığını denetleyecek. Bunun sonunda ise daimi listeye girecek” diye konuştu.

“BAŞVURUMUZU 3 KRİTER İLE YAPTIK”

Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ise bu sürecin 2014 yılında başladığını ve bu yıl siyasi destekler ile birlikte hızlı bir aşama kaydettiğini ifade etti. UNESCO listesine girebilmek için toplamda 10 kriter bulunduğunu ve bu kriterlerden 3’ü ile başvuru gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Arslan, “Bir antik kentin UNESCO geçici listesine girmesi için 10 kriter bulunmaktadır. Bu kriterlerin altısı daha çok doğayla ilgilidir. Diğerleri ise kültürel mirasla ilgilidir. Biz başvurumuzu yaparken, 3 kritere girdiğini ileri sürdük. Birinci olarak Assos, bir Yunan polisi (şehri) olarak dünyanın korunmuş en güzel örneğidir. Bizden 150 yıl önce birçok gezginin ya da Amerikalılar’ın vurguladığı, ‘Assos’un Yunan Polis örneklerinin en güzeli olduğu’ tezinin doğru olduğunu biz kazılarla her gün bir adım daha ileri götürdük. Özellikle Anadolu’da en erken yazıtlarımız var. Meclis Binası ve Tiyatro’nun Assos’ta inşa edildiğini kesin olarak söyleyebiliriz” dedi. Eren Aşnaz

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech