Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İmamın merakı köye müze kazandırdı

İmamın merakı köye müze

İmamın merakı köye müze kazandırdı

Eceabat’a bağlı Bigalı Köyü İmam Hatibi Mehmet Tosun, 2000 yılında köydeki bir evde pencere korkuluğu olarak kullanılan tüfek namlusunu görünce savaş objelerini toplayıp biriktirmeye karar verdi. İmamın bu merakı, Bigalı Köyü’ne yılda ortalama 50 bin kişinin ziyaret ettiği bir müze kazandırdı.

2000 yılında Bigalı köyünde göreve başlayan köy İmam Hatibi Mehmet Tosun, Çanakkale Savaşlarından kalma tüfek namlularının köydeki bir evde pencere korkuluğu olarak kullanıldığını gördü. Tosun, bina sahibine parasını ödeyerek bu namluları satın aldı. Ardından bir başka binada da kasaturaların duvara çakılarak üzerine raf yapıldığını fark etti. İmam Mehmet Tosun, bu kasaturaları da satın aldıktan sonra, savaş objelerini toplamaya karar verdi. Hem köyden hem de civardan toplanan savaş objeleri için köy muhtarlığından bir bina kiralanarak müzeye çevrildi. 19. Tümen Harp Malzemeleri Sergisi de bu sayede vatandaşlarla buluşmaya başladı.

YENİ MÜZE YAPILIYOR

Müzeyi yılda ortalama 50 bin kişinin ziyaret ettiğini söyleyen köy İmam Hatibi Mehmet Tosun, “2000 yılında bu köye geldim, görevli olarak. Tabi o yılda böyle müze falan yoktu. Benim çalışmamla müze bu hale geldi. İlk müzenin harcı da, şöyle bir olaydan meydana geldi; Bir evin camında korkuluk olarak tüfek namluların takılı olduğunu gördüm. O bina sahibinden ücretiyle aldım. İlk müzenin harcını oradan kurmaya başladım. Daha sonra eski binaların içerisinde, duvarlara kasatura sokmuşlar, üzerine tahta koymuşlar ve raf yapmışlar. Onları aldım. O şekilde müze çalışmalarına başladım. 2006 yılında başka bir yerde sergi yaptım. Tekrar 2006 yılında bu binayı muhtarlıktan kiraladık, müzeyi kurduk. İçerisindeki malzemelerin hepsi orijinal. Savaşta kullanılan malzemelerden. Bunların yüzde 99’unu ben kendi emeğimle topladım. Devlete envanter olarak bildirilmiş özel müzelerden bir tanesi. Müze çalışmaları devam ediyor. Yeni bina yapımı var, o da devam ediyor. Müzenin içerisinde, alt kat sergi, üst kat savaş objeleri ve aynı zamanda 1915 yılında askerlerin yazmış olduğu mektupların sadeleştirilmişi, Türkçe hali var. Gelen ziyaretçiler okusun diye. Yılda 50 binden fazla insan müzeyi ziyaret ediyor. Bizim buradaki amacımız köye bir katkı sağlamak” dedi.

KÖYDEKİ BÜTÜN GENÇ KIZLAR AYNI GELİNLİĞİ GİYDİ

Müzede savaş objelerinin yanı sıra, köyün geçmiş yaşamına dair izler de yer alıyor. Köyün zenginlerinden bir kişinin aldığı, köydeki gelin olacak kızların sırayla giydiği gelinlik büyük ilgi görüyor. Gelinliğin hikayesini de anlatan İmam Tosun, “Bu çok eski bir gelinlik. Bir teyzenin gelinliği. Tabi o zaman maddi durumlar çok imkansız olduğu için, köyün hali vakti yerinde olan insanları bu gelinliği almışlar kendi gelinlerine. Daha sonra evlenen kızlar da bu gelinliği çoğu zaman giymişler. Güzel bir gelinlik. Biz bunu korumak için, bu şekilde insanlara gösteriyoruz” dedi.

İHA

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech