Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Barışın Kenti Arayı Bulamıyor

Barışın Kenti Arayı Bulamıyor

Barışın Kenti Arayı Bulamıyor

Mahkemeye gitmeden çözüme ulaştıran hukuki yöntem Arabulucuk; 26 Ocak 2013 tarihinden itibaren Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Çanakkale’de ise o tarihten itibaren yapılan müracaat sayısının yalnızca 2 tutanaktan ibaret olması “Barışın Kenti”nde beklenmeyen bir sonuç oldu.

Gelişmiş ülkelerde kullanılan hukuki yöntem; “Alternatif Uyuşmazlık Çözümü” olarak da adlandırılıyor. Bu yöntemle tarafların mahkemeye gitmeden yahut mahkeme sürecinde arabulucu aracılığıyla uzlaşması sağlanıyor. Mahkemeye nazaran daha hızlı bir süreci kapsayan arabuluculuk yöntemi tarafların ödediği belli ücretler kapsamında gerçekleştiriliyor. Her iki tarafla da iletişime geçen arabulucunun karar yetkisi yok. İradenin taraflarda olmasıyla süreç sonunda istenmeyen bir sonuç da dolayısıyla ortaya çıkmıyor. Ancak Arabulucuk Daire Başkanlığı istatistiklerine göre Çanakkale’de yöntemin uygulanmaya başladığı tarihten itibaren bilinen yalnızca 2 tutanak bulunuyor.

Avukat Murat Efe, arabuluculuğun diğer illere oranla Çanakkale’deki durumundan bahsettiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Şu an ülke genelinde 3700 civarında, Çanakkale il genelinde ise 19 adet arabulucu bulunmakta… Ancak bu sayı günden güne artmakta olup, halen yazılı sınavı kazanıp mülakat sınavı sonucu arabulucu olmaya hak kazanacak yaklaşık 20 civarında meslektaşımız olduğunu söyleyebilirim. Bu sayının yeterli düzeye ulaşması halinde bazı belli davalar ile ilgili olarak zorunlu arabuluculuk sisteminin geleceğini düşünüyorum. Bugüne kadar İstanbul ilinde 3513, Ankara’da 1626, İzmir’de 1482 uyuşmazlık arabuluculuk ile çözümlenmişken Çanakkale’de bu sayı henüz 2 uyuşmazlık çözümü ile sınırlı kalmıştır. Konularına göre yapılan ayrımda da arabuluculuk ile çözüme kavuşan uyuşmazlık konularının ilk sırasında işçi alacaklarının olduğunu görüyoruz. Ancak burada önemli olan husus, arabulucuya taşınan uyuşmazlıkların %93 gibi yüksek bir oranda anlaşma ile sonuçlanmış olmasıdır ki, bu oran gerçekten ciddi ve önemli bir orandır.”

2014 yılından beri resmi olarak arabuluculuk yapan Avukat Ergin Sezen arabulucu olmak için yazılı ve sözlü olarak ciddi sınavlardan geçtiklerini ifade ederek konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı; “Taraflar için de arabulucu için de gizli bir süreç. Arabulucu, tarafların bilgisi dahilinde olmayan hiçbir konuyu bir diğeriyle konuşamaz. Arabulucuyla konuşulmuş olan konular ise bir belge niteliği taşımadığı takdirde mahkemeye delil olarak sunulup ifşa edilemez. Arabuluculuk etik kurallar çerçevesinde sürdürülmeli. Arabulucular boşanma davalarında nafaka harici konuları göremedikleri gibi kamu düzenine ilişkin konularda da söz sahibi değil. Bakılan davalar genellikle paraya dayalı konuları içermektedir. Ticari uyuşmazlıklar, işçi-işveren ve mülk sahibi-kiracı davaları sıklıkla görülenler arasındadır.”

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech