Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Görme Engelliler Derneğine yeni soluk

Görme Engelliler Derneğine yeni

Görme Engelliler Derneğine yeni soluk

Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi seçimleri yapılan kurul ile tamamlandı. Gerçekleşen kurulda oy çoğunluğu ile Emre Bağ başkan seçildi. Emre Bağ gazetemize projelerini anlatırken, engelliler için de Çanakkale’yi değerlendirdi.

1984 doğumlu ve bir kız çocuk babası olan Tarih Öğretmeni Emre Bağ, 2019 yılına kadar başkanlık yapmaya devam edecek. Bağ, başkanlık süresince yapmayı planladıklarına gazetemize anlattı. Bağ sözlerine projelerini anlatarak devam etti:

“Ben Çanakkale’ye öğrenci olarak geldim ve burada yaşamaya karar verdim. Şu anda yüksek lisans sürecim devam ediyor.  Buraya başkan olmak istedim, çünkü tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Yaşadığımız zorlukları nasıl aştım, bugüne nasıl geldim tecrübe çığımı arkadaşlarımla paylaşmak istedim.  Genel kurulun takdiri ile oy çoğunluğunu alarak başkan oldum.  Yönetim kurulunda görev dağılımımızı yaparak üç yıllık planımızı belirlemek üzereyiz. Şu an da 10 görme engelli arkadaşımızın devam ettiği sertifikalı bir bilgisayar kursumuz var. Birebir kendim de kurs içerisinde eğitim veriyorum. Mesela santral memuru olan arkadaşlarımızın Excel tablosunda telefon rehberi oluşturması ve aranılan ismi kolayca ve hızlıca bulması noktasında kursumuz çok faydalı oluyor.  Üyelerimizin istekleri doğrultusunda masaj kursu, matematik ve İngilizce kursu da açmayı hedefliyoruz.  Eğitimin gerektiği her noktada açığı kapatmayı hedefliyoruz. Üyelerimizle üç ayda bir toplanarak birbirimizi dinleyecek ve ihtiyaca yönelik çalışmaların içerisine gireceğiz. Derneğimizin Avrupa Birliği akreditasyonu var.  Bununla alakalı bir gençlik projesi yapmayı düşünüyoruz.  Genel kurulumuzda engelsiz umre vaadinde bulunmuştuk. Bununla alakalı sponsor arayışı içerisindeyiz. Engelli kardeşlerimizi çalıştıkları iş yerlerinde ziyaret ederek sorunlarını dinlemek ve çözmek istiyoruz. Bu aslında sendikalara düşen bir görevdir.  Ayrıca yine bir AB Projesi ile üyelerimizi yurt dışına götürmek, oradaki görme engellileri de kentimize getirmek istiyoruz.”

SESLİ DURAK SİSTEMİNDEN ÇOK MEMNUNUZ

Erişilebilirlik noktasında Çanakkale için de bir değerlendirme yapan Bağ “Bizim kentin içinde yaşadığımız büyük sıkıntılar var.  Erişilebilirlik anlamında Çanakkale çok da uygun değil.  Kordon boyunda bankların önünde sarı şeritler var ama bunlar banklara çok yakın.  Arabaların parkına engel olmak için demir direkler var. Bunları da biz fark edemiyoruz. Her şey kötü değil tabi. Sesli durak sistemi amacına çok uygun bir proje oldu. Durakta beklerken hangi otobüs ne zaman gelecek bunu öğrenebiliyoruz.  Ama engelli araçlarının da sayısını az buluyoruz.  Ayrıca hangi durağa gelindiğinin sesli sistemle duyurulması lazım.  Esnafın kaldırımları kullanması da bizim için sıkıntı doğuruyor. Belediye denetimlerini rutin hale getirmelidir.  Geçtiğimiz günlerde görme engelli bir arkadaşımız denize düştü. Kordon boyunda deniz kenarına çok yaklaştığımızda bizi bir uyaran olmalıdır. Tabi bütün kordona parmaklık yapılmasını beklemiyoruz ama küçük tümsekler ile denize çok yaklaştığımızı anlayabiliriz.  Şehrimizdeki alışveriş merkezleri ile görüşme yapacağız.  Engelli vatandaşlar için bir personele ek sorumluluk verilmesi ve bizleri bu personelin yönlendirmesinin ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi. Dilek Akşen

 

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech