Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale Kendi Ekmeğini Kendisi Yapıyor

Çanakkale Kendi Ekmeğini Kendisi

Çanakkale Kendi Ekmeğini Kendisi Yapıyor

Temel ihtiyaç gıdanın içerisinde var olan katkı maddelerinin varlığı, insanları artık doğal ürünlere teşvik ediyor. Bilinçlenen tüketici çareyi, maliyetli olsa bile doğal, organik ürünlerde aramaya başladı. Çanakkale’de de birkaç aydır devam eden “Kendi Ekmeğini Kendin Yap” uygulamasının gördüğü talep, sağlıklı yaşamak için doğal yaşama olan yönelimi açıklıyor.

Albayrak Çiftliği adı altında doğal ürünlerin satışını yapan Alparslan Albayrak, birkaç aydır kendi ekmeğini kendin yap uygulamasıyla Çanakkale’de hizmet veriyor. Çanakkale’de başka örneği bulunmayan doğal ekmek ise normal ekmeğe oranla daha pahalı olmasına rağmen yoğun talep görüyor. Albayrak:” Ham ekmekte tam buğday ve çavdar unu var, fiyatı 13 TL. Bu ham ekmeğin içine müşterilerin isteklerine göre eklemeler yapıyoruz. Çeşitler ise acılı, chia tohumlu, kabak çekirdekli, ay çekirdekli, zeytinli-kekikli, kuru domatesli olarak değişiyor. Ekmeği 1 gün sonra teslim ediyor. İçerisine eklenen ürünleri de doğal olarak üretiyoruz. İnsanlar artık doğal yaşamak istiyor. Kalp, şeker ve kanser gibi birçok hastalık yaygın durumda. İnsanlar artık gelir düzeyleri düşük de olsa artık iyi beslenmek istiyor. Şu anda dükkanımızdan ve internet üzerinde ciddi anlamda satış gerçekleştiriyoruz.”

TOK TUTUYOR, SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIYOR

Ekmeğin üretimini üstlenen Emrah Varol ise yapım aşamalarını şöyle anlatıyor: “Benim yaptığım ekmek 3 günde oluşuyor. Tam buğday ve tam çavdar kullanılıyor. Ayrıca kullandığımız ekşi mayanın da her zaman aktif olması gerekiyor. Çanakkale’de un olmadığı için İç Anadolu Bölgesi’nden elde edilen ürünlerin  İzmir’deki bir değirmende öğütülmesinin ardından Çanakkale’ye getiriyoruz.  Günümüzde unun çok fazla çeşidi var. Biz şuan tam buğday ve çavdar ekmeği yapıyoruz. Bu iş emek ve sabırla meydana geliyor.  Ekmeğin meraklılarının 1 ay bile siparişini beklediğini biliyoruz.
Sağlık açısından beyaz ekmeğe göre çok daha iyidir. Kahvaltı gibi önemli bir öğünde 1 ya da 2 dilim tüketilmesi beyaz ekmeğe göre çok daha tok tutucudur. Sabah 8’de yapılan bir kahvaltı, öğlen 1-2’ye tatlı yenmediği takdirde tok tutabilir. Ayrıca sindirim sisteminin çalışmasını da sağlıyor.  Şu anda biz yaptığımız uygulama ile insanlara seçme hakkını veriyoruz. Malzememiz zaten belli tam buğday ve tam çavdar. Bunlara ek olarak da müşterinin yaptığı seçimle ekmek; cevizli, acılı, kabak çekirdekli, chia tohumlu olarak şekil alıyor. Şu anda chia tohumunun popülaritesine bağlı olarak chia tohumlu ekmeği çok satıyoruz. Chia tohumlu ekmeğin tok tutuculuğu çok daha fazla. 1 dilimi bile yeterli gelebiliyor.”
Bozcaada ve İstanbul için de ekmek yaptığını ifade eden Varol, tam buğday ve çavdar ekmeğinin farkını ise şu sözlerle açıklıyor: “İnsanlar artık doğal ve sağlıklı yaşamak istiyor. Bu nedenle beslenmeye önem verilmeye başlandı. Günümüz şartlarında ekonomik anlamda güçlü olan insanlar bunu daha kolay sağlayabiliyor. İstanbul’da satış noktalarım var. Çanakkale’de, Bozcaada ve merkezde Albayrak Çiftliği’ne ekmek yapıyorum. Şu anda Çanakkale’de fazlaca talep ediliyor.
Dışarıda satılan çavdar ekmeklerinin de hepsi doğal yapılmıyor. Onların çoğu da katkı maddesi kullanılan un karışımlarıyla yapılıyor. Tok tutmamasından da doğal olmadığı anlaşılabilir. Bu yüzden dikkatli olmak gerekiyor.” Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech