Her aktar bir deva
Zayıflamadan kabızlığa, şeker hastalıklarından gribal enfeksiyonlara, mide rahatsızlıklarından kas ağrılarına kadar neredeyse bütün rahatsızlıkların devasını aktarlarda bulmak mümkün. Çanakkale’nin aktarlarıyla bazı hastalıklar üzerine söyleşiler yaptık.
En azından küçük rahatsızlıkları için ilaç kullanmak istemeyen hemen herkes çareyi, devayı alternatif tıpta arıyor. Alternatif tıp deyince de akıllara tabii olarak aktarlar geliyor. Biz de bazı rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıklara alternatif tıpta nasıl çare bulunduğu ile alakalı olarak Çanakkaleli Aktarlarla konuştuk.
Kibarlı Bitkisel Ürünler-Hüseyin Kocabıyık
Kabızlık-Alternatif tıpta en çok çare aranan rahatsızlıklardan biri kabızlık. Genele baktığınızda insanların yüzde 70’i bu dertten mustarip. Kabızlığın en büyük sebebi stres. Bu rahatsızlığın ilerlemesi böbreklere zarar verebiliyor. Bu rahatsızlık için ılık bal şerbetini sabah ve akşam aç karnına içmek iyi gelir. Kuru İncir, Gül Kurusu, taze Dut yiyerek de çare aranabilir. Sinameki otu, Açlık otu, Acı çehre, Keten tohumu gibi bitkiler ise çay olarak demlenip içilebilir.
Özen Baharat-Hasan Aksoy
Mide Rahatsızlıkları-Biz mide şikâyetleri için gelen müşterimize ya zeytinyağlı ya da ballı kudret narı öneriyoruz. Ekiminden ambalajına kadar kendi üretimimiz olan bu karışım Ünser, Reflu gibi mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. Hastalar bu karışımdan sabah, öğle, akşam birer tatlı kaşığı aç karnına alabilir. Ayrıca Kantaron otunun çay şeklinde demlenip içilmesi de fayda sağlar.
Metin Baharat-Ercan Metin
Şeker Hastalığı-Şeker hastalığı ciddi bir hastalık. Tamamen vücuttan atılması ve bitmesi çok ama çok zor bir hastalık. Ama bu hastalıkla iyi geçinilirse etkileri de daha katlanılır olabilir. Tarçın ve Hibiskus bitkisi bu rahatsızlıkta başvurulan bitkiler arasında. Çörek otu yağı ise akşamları yatmadan önce birer tatlı kaşığı alınmalı. Zeytin yaprağı, kekik suyu, kekik çayı, ökse otu da yine çay olarak demlenip içilebilir.
Karabiber Baharat-Hasan Acet
Zayıflama-Zayıflamak için en çok tercih edilen bitki Kinoa. Zaten hatırlarsınız 2013 yılı Kinoa Yılı ilan edilmişti. Kinoa haşlanıp pilav gibi yenilebilir. Salataların içine atılarak yenilebiliyor. Bir de yoğurdun içine karıştırarak da tüketiliyor. Bu bitki glüten içermediği için Çölyak hastaları tarafından da rahatlıkla kullanılabilir. Kilo vermenin yanı sıra yaşlanmayı geciktirici etkileri de bulunuyor.
Engin Ören