8 Kasım Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla, Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Düzenlenen törene farklı kurumlar katılım sağlarlarken, radyoloji çalışanlarını taleplerini maddeler halinde sıraladılar. Seslerini duyurmaya çalıştılar. Radyasyona maruz kalarak, kanser riski ile çalışan radyoloji çalışanları 5 maddede beklentilerini sıralarken, yapılan basın açıklamasında, “Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye’de radyoloji çalışanlarının kansere yakalanma riskinin Avrupa Birliği ülkelerinde çalışanlardan kat kat fazla olduğu görülüyor” ifadesi yer aldı.
8 Kasım Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla, sağlık çalışanları dün Cumhuriyet Meydanı’ndaydılar. Cumhuriyet Meydanı’nda, Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla düzenlenen törene, İl Sağlık Müdürlüğü, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi, Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Madical Park Hastanesi, Çanakkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER) yetkilileri katıldı.
Günün anlam ve önemine binaen açıklamayı ise sahada aktif bir şekilde çalışan ÇOMÜ Sorumlu Radyoloji Teknikeri Abdulhadi Seçkin yaptı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sorumlu Radyoloji Teknikeri Abdulhadi Seçkin, günün anlam ve önemine binaen yapmış olduğu konuşmada, “Günümüzde artık 8 Kasım günü bulunan bu ışın tarım, endüstri, araştırma ve enerji üretimi gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Günümüzde artık radyoloji biriminin olmadığı bir hastane düşünülememektedir.
Radyasyon sahasında çalışanlar olarak herkese, x ışınlarının kullanıldığı cihazlarda yapılan görüntüleme işlemleri için daha dikkatli ve hassas davranılmalı diye düşünüyoruz. Tek tek bütün bireylerden bunu talep ederken, yetkililerden de gerekli yasal düzenlemelerin bilimsel ışığında bir an önce yapmalarını istemekteyiz.
Tedavi müesseseleri hakkında nizamname, 25 Haziran 2021 tarih 21522 sayılı resmi gazetede yürürlükten kaldırıldı. Maalesef yerine yenisi de daha konulmadı. Bunun neden önemli olduğunu birkaç istatistiki bilgi vererek anlatmaya çalışacağız. Radyasyon yanık, katarak, kısırlık, kanser ve genetik bozukluklar gibi sonuçlara sebep olabilmektedir. Bir araştırmaya göre radyoloji işlemi nedeniyle oluşan kanserin, tüm kanserlerin içinde yüzde 2’sini oluşturduğu, bu nedenlerle radyoloji çalışanlarının büyük risk altında olduğu anlaşılmıştır. Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye’de radyoloji çalışanlarının kansere yakalanma riskinin Avrupa Birliği ülkelerinde çalışanlardan kat kat fazla olduğu görülüyor. Nitekim ülkemizde radyoloji çalışanları AB ülkelerinde çalışanlardan daha fazla mesai yapmaktadır.
Maddeler halinde sıralayacağımız düzenlemelerin en kısa sürede hayata geçirilmesi bütün radyoloji çalışanlarının güvencesi olacaktır.
1.Bilimsel veriler ışığında, günümüz görüntüleme teknolojisine uygun yeni yasal düzenlemeler yapılmasını,
2.Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinlerini, fiili hizmet ve çalışma süreleri gibi haklarının çalışanlar için olumlu yönde geliştirilmesini sağlayan hukuksal düzenlemelerin yapılmasını,
- Radyoloji çalışanlarının kamuda veya özel sektörde olduğuna bakılmaksızın iyileştirmelerinin eşit olarak uygulanmasını,
- Radyoloji çalışanlarının haklarını, görevlerini, yetkilerini ve sorumluluklarını belirten düzenlemelerin ivedilikle hazırlanmasını,
- Radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi alanındaki personel eksikliğinin giderilerek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını, saydığımız gerçekler göz önünde bulundurularak talep etmekteyiz” ifadeleri yer aldı.
Tunahan Ünsal