Çanakkale’de bugüne kadar konuşulan konuların başında gelen, iki yakayı birleştirecek bir köprü düşüncesi, 18 Mart 2022’de gerçek olacak. 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nde, 700 ton ağırlığındaki 66’ıncı tabliye blokunun montajı da tamamlandı. Köprünün yolunun büyük bir bölümü biterken, ayrıca gişelerin ve köprü bağlantı otoyollarının da oluştuğu gözlendi. 18 Mart 2022’de, Asya ile Avrupa kıtası arasında 6 dakikada geçiş sağlanacak olurken, yıllardır konuşulan düşünce, hayata geçirilmiş olacak.
Asya ile Avrupa kıtasını birleştirecek olan ve simgelerin köprüsü olarak adlandırılan, 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nde, köprü yolunun büyük bir bölümünün tamamlandığı görüldü. Geçtiğimiz günlerde 700 ton ağırlığındaki 66’ıncı tabliye blokunun da montajı yapıldı.
Köprünün deniz üzerinde bulunan bölümünde, geriye sadece 21 tabliye bloku kaldı. Çoğu giden azı kalan köprüde, önümüzdeki günlerde tabliye bloklarının tamamının yerini bulması bekleniyor.
Tamamlandığında birçok özelliğinin yanı sıra, 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak.
Öte yandan köprünün kullanımı için vatandaşlardan alınacak ücretlerin tahsis edileceği gişelerinde tamamlandığı görüldü. Gişeler Gelibolu Sütlüce altında bulunurken, gişe ve köprü bağlantı otoyolları da tamamlandı. Otoyollarda son hazırlıklar için çalışmaların sürdüğü görüldü. Binlerce çalışanın, çalışmalarını hızla sürdürdüğü alanda, köprünün açılışına 6 ay gibi bir süre kaldı.
Köprü tamamlandığında, 3 gidiş- 3 geliş olmak üzere toplam 6 şeritli olacak. 45 metre genişliğe sahip olacak köprünün yolunda ise fırtınalı günlerde, araçların güvenle geçişlerinin sağlanabilmesi için rüzgarlıklar olacağı öğrenildi.
1915 Çanakkale Köprüsü ve köprüye ulaşımı sağlayacak otoyollar tamamlandığında, proje kapsamında, asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi ve 6 gişe bulunacak.
Tunahan Ünsal