Kurulduğu günden bu yana tartışmalara konu olan Troia Müzesi, tartışmalardan sıyrılarak, Çanakkale’de siyaset üstü bir müze haline geldi. 6 köyün arasında kurulan Troia Müzesi, bölgedeki köylere katkı sunarken, ziyaretçi sayısını ise her geçen gün arttırmaya devam ediyor. 438 kişilik köylere 750 bin yurttaşın geldiği bir alanın tam ortasında yer alan müze aynı zamanda kırsal kalkınmaya katkı sunma görevini üstlendi. Konuyla ilgili röportaj gerçekleştirdiğimiz Troia Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, “2019 ziyaretçi rakamlarını yakaladık. En önemli özelliğimiz, müzenin bölgedeki kırsal kalkınmaya yaratacağı katkıdır. İyi bir marka olabilmek adına çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
Mimari yapısı, sergilenecek eserleri, yeri, konumu, açılışı her zaman tartışılan ama açıldığı günden bu yana Çanakkale’nin kültürel anlamda başyapıtı haline gelen Troia Müzesi, ziyaretçi sayısını her geçen gün arttırmaya devam ediyor. Bu sene yaz ayları daha tamamlanmadan, Troia Müzesi’nin yerli ziyaretçi sayısı 2019 yılındaki ziyaret sayılarını yakaladı.
Köylerin arasında kurulan Troia Müzesi bir müze olmanın ötesinde, bölgeye ekonomik katkıda da bulunuyor. “Troia Müzesi bölgede ciddi anlamda kırsal kalkınmaya destek yaratıyor” diyen Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ile röportaj gerçekleştirdik. Gölcük, “Kültürel diplomaside Türkiye adına etkili bir kurum olmaya gayret ediyoruz” cümlesi ile Troia Müzesi’nin hedefini de özetlemiş oldu.
“2019 rakamlarını yakaladık”
Troia Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, “Şu anki yerli ziyaretçi sayısı göz önüne alındığında, 2019 rakamlarını yakaladık. Geride bırakmaya başladık. Yerli ziyaretçilerin çok büyük bir ilgisi oluşmaya başladı. Ziyaret dışında da özel bir anlamı var.
“Yoğun bir ilgi ile karşılaştık”
Troia Müzesi, Troia’ya yönelik Anadolulu bir bakış açısı sunuyor. Hikayenin nasıl bir hikayemiz olduğuna dair bir bakış açısı sunuluyor. Orada, bu bakış açısı başarılı oldu ve yoğun bir ilgi ile karşılaştık 2019 rakamlarını aşar hale geldik.
“438 kişilik köye 750 bin kişi geldi”
Troia Müzesi’nin çevresindeki köylere ilgi fazlasıyla arttı. Tevfikiye Köyü özelinde konuşacak olursak, Tevfikiye Köyü’nün nüfusu 2020 yılında 438 kişiydi. Bu 438 kişilik köye, 2019 yılında sadece bizim gişelerimizden geçen ve köyün o yolunu kullanan kişi sayısı 750 bin kişiydi. 438 kişilik köye 750 bin kişilik bir nüfus gelmesi müthiş bir şeydir. Troia Müzesi bölgede ciddi bir kırsal kalkınmaya destek yaratıyor.
Müze çalışanları bölgede yaşayan yurttaşlar
İŞKUR’dan işe giren temizlikçi personeller Kalafat Köyü’nden, Kumkale Köyü’nden alıyoruz. Bölgeden alıyoruz. Yüzde 80 oranında da kadın personel almak istiyoruz. Düşünün bir ören yeri girişinde köylülerin satış dükkanları var. Orası bizim müzenin arazisi. Biz o arazinin kullanımından dolayı köylülerden herhangi bir ücret almıyoruz. Oradaki dükkanlar ücretsiz yapıldı. İçinde satılan ürünlerde Halk Eğitim ile ortaklık yapılıp, hediyelik eşya satımı da ücretsiz öğretildi.
“6 köyün arasında kurulduk”
Kendimizi duvarlarla örülü bir müze olarak görmüyoruz. Bizim bir farkımız olması gerekiyordu. Biz 6 köyün arasında kurulduk. Troia Müzesi’nin en önemli özelliğimiz bölgede kırsal kalkınmaya yaratacağı katkıdır.
“Kültürel diplomaside etkili olmaya çalışıyoruz”
İyi bir marka olabilmek, sadece iyi bir müze markası olabilmek değil, Türkiye adına iyi bir marka olabilmek adına çalışıyoruz. Kültürel diplomaside Türkiye adına etkili bir kurum olmaya gayret ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Tunahan Ünsal