11 Mart 2020’de, Türkiye’de ilk koronavirüs vakası tespit edildi ve o günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. 11 Mart’tan günler sonra üniversiteler kapandı ve öğrenciler yollara düştüler. Memleketlerine dönen öğrenciler bir buçuk yıldır okullarından uzak kaldılar. Normalleşme dönemi ile birlikte Çanakkalelilere, “Üniversiteler açılmalı mı?” sorusunu yönelttik. Başta esnaflar olmak üzere Çanakkaleliler, üniversite öğrencilerini dört gözle beklediklerini ifade ettiler. Çanakkale’nin öğrencilerle eski renkli günlerine dönmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, şehrin tadının öğrencilerle çıktığın özellikle belirttiler.
11 Mart 2020’de Türkiye koronavirüs gerçeği ile tanıştı ve ilk vaka tespit edildi. 11 Mart’tan günler sonra ise öğrenciler valizleri ile yollara düştüler. Kimileri kısa süreceğini düşünerek, sırt çantası ile memleketinin yolunu tuttu. Kimileri ise tüm eşyasını topladı ve baba ocağına döndü.
O süreçten sonra kafeler ve işletmeler kapılarını kapattılar. Çanakkale’de halk bahçesi, özgürlük parkı, spor salonları, kordon boyu, sahiller kapalı kaldı. Evde Kal sloganları ile vatandaşlar sosyal hayattan soyutlandılar ve sokağa çıkma kısıtlamaları uygulandı.
Şimdilerde uygulanan normalleşme sürecinde, aşılama ile birlikte hayat normal, olağan akışına biraz olsun döndü. İşletmeler açıldı, turizm potansiyeli arttı ve sirkülasyon yaşanır oldu. Çanakkale’de bu hafta sokak röportajı için konuyu “Üniversiteler açılmalı mı?” olarak belirledik. Başta esnaflar olmak üzere, sokakta vatandaşlara “Çanakkale üniversite öğrencilerini özledi mi?” ve “Öğrenciler artık gelmeli mi?” sorularını yönelttik.
Esnaflar, kent ekonomisinin yüzde 60’ının öğrenciler üzerinden döndüğünü ve öğrencilerin olmamasının ekonomiye büyük bir zarar getirdiğini belirttiler. Röportaj yaptığımız kentliler, Çanakkale’nin üniversite ve öğrenci şehri olduğunu, öğrencilerin hem şehrin sosyal hayatına renk hem de ekonomiye büyük bir katkı olduklarını dile getirdiler. Kendilerini geldikleri zaman lokumla karşılayacağım diyen kentlilerin de olduğu röportajda, turizm için önlemler alınıp, oteller açıldıysa, eğitim içinde önlemler alınıp, öğrenciler okullarına gidebilir yorumları yapıldı.
Çanakkale halkı, başta esnaflar olmak üzere öğrencileri dört gözle bekliyor.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden öğrencilere kısa mesaj gönderildi. Öğrencilere gönderilen mesajda ise, “11 Ekim 2021 tarihinde başlayacak eğitim-öğretim dönemini yüz yüze gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye ettiği gibi, sağlığımızla ilgili riskleri en aza indirerek, pandemiden korunmanın en önemli koşulunun aşı olmak olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz. Bir buçuk senedir hasret kaldığımız yüz yüze eğitime sağlıklı bir şekilde kavuşmayı temenni eder, tatilinizi güzel geçirmenizi dileriz” ifadeleri kullanıldı.
ÇOMÜ tarafından 11 Ekim günü eğitim-öğretime başlanacağı ifade edilirken, öğrencilere aşının önemi ve aşı konusunda hassasiyet göstermeleri hatırlatıldı.
Tunahan Ünsal